Кюрдите са тези, от които ще дойдат най-големите благодарности за

...
Кюрдите са тези, от които ще дойдат най-големите благодарности за
Коментари Харесай

Ердоган: Кюрдите ще са най-благодарни на Турция за операцията в Африн

" Кюрдите са тези, от които ще дойдат най-големите благодарности " за офанзивата на Турция в Северозападна Сирия. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от в. " Тюркие " през днешния ден. Повод за думите му е подхванатата от Турция интервенция " Маслинова клонка " в региона на кюрдския анклав Африн. Ердоган остро недоволства против старания, каквито по думите му се поставят, интервенцията на Турция да бъде показана като интервенция против кюрдите. Президентът акцентира, че тя се отнася до унищожаване в Сирия на " терористичен кулоар ", а не на кюрдски.

" Най-големите благодарности за нас ще дойдат от нашите кюрдски, арабски и тюркменски братя в Африн ", съобщи президентът на Турция.

Турските въоръжени сили оповестиха на 20 януари началото на интервенция " Маслинова клонка " против кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН) и Партия на демократичния съюз (ПДС) в региона на сирийския град Африн, където живеят към 1,5 милиона сирийски кюрди.

Операцията се радва на висока социална поддръжка в Турция, а през вчерашния ден и водачът на главната турска опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу даде да се разбере, че поддържа офанзивата, определяйки пристъпването към тези дейности като " неизбежно ".

В. " Йени шафак " написа, че през вчерашния ден е било завладяно " най-критичното нагорнище " в региона. Това е станало в третия ден от интервенцията, която турските бойци правят взаимно с бойците на Свободната сирийска войска (ССА). Според изданието над 600 бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) са избягали от региона през трите дни на интервенцията. Сблъсъци сред силите на ССА и кюрдските бойци има и към Манбидж, където подкрепяните от Турция бунтовници са подхванали интервенция против бойците на ПКК, опитващи се да обезпечат логистика и подкрепления за Африн, написа още изданието.

Според " Миллиет " Сили за отбрана на народа водят " мръсни пазарлъци " с джихадистите от " Ислямска страна ". Сирийската кюрдска милиция се договаряла с бойците на ИД, които са държани в затвори в Африн, да вземат участие във военните дейности против Турция в подмяна на освобождението им, написа изданието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР