Кюрдите не помогнаха на САЩ през Втората световна война, не

Кюрдите не помогнаха на САЩ през Втората световна война, не ...

Тръмп: Кюрдите не ни помогнаха през Втората световна война, сега се биха за своите земи.

Кюрдите не помогнаха на САЩ през Втората световна война, не помогнаха в Нормандия – помагат в Сирия, защото се бият за своите земи. Тази теза лансира американският президент Доналд Тръмп, който е под постоянен медиен натиск заради решението си да изтегли американските военни от района източно край Ефрат, което позволи на Турция да започне военна операция „Извор на мир“.
Американският президент даде примера, явно визирайки Кърт Шлихтър, който написа същото за изданието Townhall. Шлихтър развива тезата, че САЩ не са длъжни на кюрдите, защото те и без американската намеса щели да се сражават с „Ислямска държава“ и че всъщност кюрдите не са единен фактор – ПКК били част от тях, но „комунистически терористи“, сражаващи се срещу Турция.
Тръмп говори за кюрдите заради въпрос дали сега не е време да се развиват съюзи, като гледната му точка е, че съюзниците на САЩ се възползват от тях. Той даде пример с НАТО и кой член колко плаща – Германия плащала дори под 1% от БВП за отбрана, а трябва да са 4%, като от думите на американския президент излезе, че само САЩ плащат. „Дължат ни огромни пари и няма да ни платят“, каза Тръмп по адрес на Германия. Той не пропусна да каже, че САЩ много са помогнали на кюрдите – с оръжие, с пари и че САЩ ги подкрепят, но явно вече не и с жива сила.

A different take! https://t.co/XKnQ6XTF0k
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 10, 2019

Източник: actualno.com