Квотите за парникови газове на ТЕЦ Марица Изток 2 за

...
Квотите за парникови газове на ТЕЦ Марица Изток 2 за
Коментари Харесай

Близо половин милиард лева финансова инжекция от БЕХ за ТЕЦ Марица Изток 2


Квотите за парникови газове на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 за 2018 година още веднъж ще бъдат закупени със средства на БЕХ ЕАД до края на годината. Това е една от краткосрочните ограничения, препоръчани от образуваната със заповед на енергийния министър работна група, която да предложи ограничения за стабилизиране на финансово-икономическото положение на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД.

Експертите от Министерството на енергетиката, сдружения от групата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и Агенцията за стабилно енергийно развиване са създали оферти за стабилизиране на сдружението, излиза наяве от известие на Министерството на енергетиката. Днес ограниченията са показани пред синдикатите от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

466 млн. лева са нужни за закупуване на парникови квоти, с цел да може държавната Топлоелектрическа централа да продължи да работи и през идната година, заяви преди дни енергийният министър Теменужка Петкова. През лятото БЕХ към този момент отпусна вътрешен заем от 115 млн. лева на дъщерното си сдружение поради поскъпналите квоти.

Така държавната централа ще получи следващата голяма финансова инжекция от страната в лицето на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), с цел да получи екологично позволение за работа при сегашните параметри на предаваните нездравословни газове. В същото време от енергийното министерство ще договарят Европейската комисия за утвърждение на държавна помощ за финансово закъсалия Топлоелектрическа централа.

На този декор е значимо е да се напомни, че преди месеци Топлоелектрическа централа " марица Изток 2 " отхвърли да се яви на търга на ЕСО за обезпечаване на леден запас, с което се лиши от 27 млн. лева чист доход в интерес на Топлоелектрическа централа " Варна ", която беше купена от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Успоредно с това специалисти от Министерството на енергетиката и Агенцията за стабилно енергийно развиване ще водят диалози с държави-членки на Европейския съюз, с цел да прегледат опцията за статистически прехвърляния на излъчвания в сходство със Закона за силата от възобновими източници.

Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД е базова мощ, от стратегическо значение за опазване стабилността на енергийната система на България и района. За нас е ясно, че без въглищните централи не можем да осигурим енергийната сигурност на страната, сподели пред участниците министър Петкова.

Данните за финнасовото положение на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " обаче са обезкуражаващи. Централата приключи полугодието със 122 млв. лева загуба. Освен това към този момент дължи на БЕХ над 600 млн. лева, настрана има заеми за 270 млн. лева, които не може да обслужва и лихвите за просрочие порастват. В доклада за шестмесечието от държавния Топлоелектрическа централа бяха показали, че не могат дда работят, в случай че не получават финансова поддръжка от шапката БЕХ. Допълнителен заем от близо половин милиард лв. би изправил сдружението в изцяло действителна обстановка на неплатежоспособност.

Като една от ограниченията " за стабилизиране " на централата работната група предлага да се проучва опцията Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 да се възползва от законовото право да предяви пред КЕВР разноски за сериозна инфраструктура. Това значи Европейска комисия да утвърди финансова помощ за централата, даже без тя да работи, с аргумента че държавната Топлоелектрическа централа е " сериозна енергийна инфраструктура ". Тези средства обаче би трябвало да бъдат калкулирани в цената на тока, а концепцията е това да стане през ценовата съставния елемент " обвързване към обществото " за сметка на понижението на частта, засягаща разноските за изкупуване на възобновима сила, написа mediapool, като се базира на източници, осведомени с работата на групата в енергийното министерство за стабилизиране на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

Проблем е също това, че част от облагите на финансово постоянните компании в структурата на БЕХ - АЕЦ " Козлодуй " да вземем за пример, по този метод се преразпределят към губещата централа в маришкия енергиен комплекс. А също деформирането на конкурентната среда измежду производителите на електрическа енергия, откакто един от тях се употребява с голяма държавна поддръжка.

В дълготраен проект специалистите ще продължат да работят по използване на европейски практики, които биха могли да спомогнат за опазване потенциала на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ЕАД, се акцентира в известието на енергийното министерство.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР