Квотата за прием по социални критерии скача от 30% на

...
Квотата за прием по социални критерии скача от 30% на
Коментари Харесай

Нови правила за прием в забавачките в София

Квотата за банкет по обществени критерии скача от 30% на 40%


Промени в наредбата за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения в София обмисля Столичната община няколко месеца откакто направи нововъведения в региона. Столичният заместител кмет доцент доктор Тодор Чобанов предлага новите правила за разискване, като срокът за това е до 5 юли.
 Столичният учебен зам.-кмет доцент доктор Тодор Чобанов предлага промени в разпоредбите за банкет в забавачките в София. Столичният учебен зам.-кмет доцент доктор Тодор Чобанов предлага промени в разпоредбите за банкет в забавачките в София.
Според измененията, в яслите и забавачките в София ще могат да бъдат одобрявани повече от оптималния брой деца, избрани от просветителното министерство. Допълнителният надпланов банкет ще става по решение на работна група, назначена със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, според одобрени от нея правила. Работната група е съществувала и преди, само че в този момент тя е в уголемен състав, изясни пред “Труд ” новопостъпилият й член Антонина Кенова. По думите й, в сряда ще бъде изяснено какви групи деца ще включва този надпланов банкет, който ще се прави след постоянните класирания. Комисията ще преглежда приема на деца с тежки житейски проблеми. Обсъжда се да бъдат включени децата на учителите и чиновниците в детските градини. 58 училищен деца не са били признати в забавачка тази година. До преди 2 години това преимущество за потомците на чиновници в забавачките го е имало през осведомителната система, и се е кандидатствало автоматизирано. Това обаче е давало опция през годините да вземем за пример за една здравна сестра чиновник в детска градина да бъдат записани 20-30 внучета, с цел да могат да влязат в забавачката.

Промените в наредбата за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения в София плануват и да се усили още веднъж квотата за банкет на деца по обществени критерии от 30% на 40% от общия брой на свободните места. Намаляването й бе признато тази година за да съумеят да се запишат повече малчугани по общите критерии.

Във връзка със наложителното предучилищно обучение за децата на 5-годишна възраст, тези от тях, които посещават почасово детските градини, автоматизирано ще бъдат одобрявани в целодневна организация, след навършване на нужната възраст.

Промените имат за цел и да понижат административната тежест за родителите, като по-голямата част от критериите за банкет на деца в забавачките ще се удостоверяват по длъжностен път.

След привършване на класиранията за банкет през септември на съответната образователна година, в детските градини и подготвителните групи в учебните заведения децата ще могат да аплайват с по-голяма или по-малка възрастова група, когато има свободни места и няма чакащи за банкет деца от съответната възраст. Досега в документа не беше посочено от по кое време може да се кандидатства за такова място.

Друга цел на измененията е да синхронизират наредбата за банкет с условията на Регламент 2016/679 на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни. Така в документа се предлага и нов раздел, който да визира периодите за предпазване на персоналните данни. Предлага се показаните в детските градини или учебните заведения документи при записване да се съхраняват 10 години.

Експерт:


7000 признати поради сопол, кашлица и пъпка

От 7 700 деца с хронични болести, които посещават сега детска градина и ясла в София 7000 са признати, тъй като имат сопол, кашлица и пъпка, изясни пред “Труд ” специалистът Антонина Кенова. Изчисления от март месец на Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система демонстрират, че 1/4 от признатите деца в общинска ясла и детска градина в София са влезнали с документ за хронични болести. Допълнителният банкет по аршин “хронични болести ” се осъществяваше по решение на шефа на детското заведение, а в този момент това става през осведомителната система. Директорските решения доведоха до подозрения, че деца са признати в градина “по втория метод ”. Така преди няколко месеца Столичната община ограничи броя на децата с хронични болести на до 5 в група.

Приключва построяването на три нови здания за малчуганите


Строят детски градини в 11 столични региона


Вече минаха три класирания

 Нова детска градина “Слънце ” бе построена в столичният квартал “Бенковски ”. Нова детска градина “Слънце ” бе построена в столичният квартал “Бенковски ”.
От 2006 година досега са издигнати нови 92 здания за детски градини в София. Посещаващите детски градини са 48 400 малчугани. Тази година завършва строителството на три нови детски градини.
Насочени са старания и към откриване на яслени групи. Предстои построяването и реорганизация на още 9 здания за детски градини.

Детските градини, които следва да се построяват, са в регионите “Лозенец ” – кв. “Кръстова вада ”, “Триадица’ – кв. “Манастирски ливади – изток ”, регион “Витоша ”, “Илинден ”, “Нови Искър ”, “Искър ”, “Подуяне ” и “Красно село ”.

На 11 май бе осъществено първото класиране за банкет на деца в общинските независими детски ясли, детските градини и подготвителните групи към общинските учебни заведения. Обявените свободни места бяха общо 13 000.

След първото класиране към 5000 са чакащите за банкет в яслени групи. Няма дефицит тук-там за деца на възраст от 3 до 6 години. Всички деца в наложителна учебна възраст на 5 и 6 години са обхванати в подготвителните групи към детски заведения и учебните заведения.

На 12 май родителите бяха известени посредством подадената от тях е-поща. На 26 май бе второто класиране, а на 9 юни – третото. Шанс за оставащите отвън градините има, в случай че някои родители се откажат и не запишат децата си. Тогава ще има четвърто класиране.

Калоян Паргов пред „ Труд ”:


Трябват нови детски заведения


Все още има потребност да бъдат разкрити нови детски градини, съобщи пред “Труд ” водачът на БСП-София Калоян Паргов. “Ако в този момент наклонността в раждаемостта е негативна, не значи че и в бъдеще ще е такава, тъй като задачата е да се борим за повече раждаемост ”, разяснява още той.

Той изясни и въведените преди месеци промени при двете наредби за кандидатстване в първи клас и в забавачка в София. “След първия банкет ще има повсеместен обзор на наредбите, с цел да може да допроменим системата, тъй че да обхване всички тези частни случаи които пораждат като проблеми ”, сподели Паргов.

Няма тъжби, родителите са удовлетворени


От 9 години в Бургас не са променяли критериите


Най-много точки носи непрекъснатото местопребиваване

Мария Кехайова,
ТРУД, Бургас

В Бургас разпоредбите за банкет в детските градини не са променяни от девет години. Не се е налагало, няма тъжби, родителите са удовлетворени и всичко става доста бързо, разяснява Веселина Таралова, началник на дирекция “Образование и демографски въпроси ” в общината. Приемът става по електронен път. Основният приоритет при класирането, който носи най- доста точки е непрекъснатото местопребиваване.

Тази година приемът стартира на 2- ри април. Бяха оповестени 1100 свободните места в яслите и 1600 за деца в 1-ва възрастова група /родени 2015 г./ в градините.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР