>Квартет за края на времето“ е творба с необикновена съдба,

...
>Квартет за края на времето“ е творба с необикновена съдба,
Коментари Харесай

Звездни музиканти ще изпълнят шедьовър в Градската художествена галерия

 >
" Квартет за края на времето “ е творба с невероятна орис, въодушевена от Апокалипсиса от Евангелието на Йоан. Авторът Оливие Месиен е мощно набожен френски авангардист, който написа доста сакрална музика и вкарва нови техники. Органист е в продължение на 60 години в църквата " Света Троица “ в Париж, преподава и в Парижката консерватория. Силно религиозен музикант, той основава този квартет, до момента в който е концлагерист в Германия. Произведението проехтява за пръв път зад телените огради на концентрационния лагер, изпълнен от Месиен и още трима пленници. Въпреки тежката си орис, композиторът доживява края на Втората международна война и посвещава целия си живот на музиката в църквата " Света Троица “ в Париж.

Предизвикателството да изпълнят тази знакова за европейския авангард творба поемат забележителни музиканти. Сред тях е проф. Милена Моллова – музикант и възпитател с дълъг сполучлив път, Марио Хосен – харизматичен актьор с брилянтна техника, който се качва на сцената на 8-годишна възраст и става солист на най-известните международни оркестри като Виенския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Филхармония Брукнер Линц, Кралската Филхармония, Оркестъра на Миланската канара. С тях е и потомственият музикант Борислав Йоцов – кларинетист-виртуоз и учител. Партията на виолончелото поема Атила Пастор от Виена, печелил редица интернационалните състезания и актьор с афинитет към актуалната музика, който идва във Варна със своето скъпоценно виолончело Амати от 1573 година

От през днешния ден стартират и класовете на Международната лятна музикална академия с артистичен шеф проф. Минчо Минчев. Първият клас, който към този момент започва в залите на НУИ " Добри Христов “, е по тромпет, за наслада на варненци го води техният съгражданин Мирослав Петков, който е първи тромпетист на Концертгебау и учител в Консерваторията в Амстердам. Класът ще приключи с концерт на 7 юли в Градската изложба, а самият Мирослав Петков ще изнесе своя предстоящ от ценителите рецитал на 9 юли също в Галерията.

От 6 юли стартират майсторските класове по цигулка на проф. Минчо Минчев и по цигулка и виола на Димитър Бодуров. Те ще завършат с концерт на участниците на 12 юли в Галерията. Същия ден ще се организира и Годишното съревнование на Фонд " Цигулките на проф. Минчев “. В рамките на модула Академия на фестивала публиката ще чуе и рецитала на Гергана Гергова, цигулка, с Албан Герхард, виолончело, на 10 юли, както и концерта на носителите на първи награди от Международния конкурс за пианисти и цигулари " Панчо Владигеров “ Шумен 2019 на 11 юли. От 20 юли е майсторският клас по оперно пеене на Емил Иванов, който ще сервира и последния концерт от Академията на 26 юли още веднъж в Галерията.

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР