Квартални магазини започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки,

...
Квартални магазини започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки,
Коментари Харесай

Проверка в магазини доказа това, от което се притесняват българите

Квартални магазини започнаха гладко да подвигат цените на множеството артикули, въпреки и с по 10-20 стотинки, сподели инспекция на „ Труд” в София и страната.

Официално далавера няма, само че все пак пакетирани артикули като чипс и бонбони, брашно, ориз и качамак, домашен артикули като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи към този момент се търгуват с по-високи цени в дребните бакалии.

Цената на дезинфектантите, там, където още ги има, пък се разграничава в пъти, за едни и същи артикули, в другите магазини.

И до момента в който за вносните артикули нарастването може да се отдаде на затруднените доставки в Европа, то за българските артикули няма пояснение, безапелационни са читатели на вестника.

Това е и повода пред огромните вериги към момента да има дълги опашки, макар условията за по-малко гости по едно и също време и множеството време, което лишава извършването на покупки.

Причината е, че те към момента поддържат цените на стоките, такива, каквито бяха и преди пандемията да се развихри, изясняват клиенти.

Само преди ден Народното събрание одобри ограничения, чиято цел е да контролира цените, само че съгласно работодатели, представители на огромните вериги и даже финансовият министър Владислав Горанов сходни дейности са несъответствуващи.

И вместо да сложат завършек на спекулата могат да доведат до повишаване на артикули и услуги, които в този интервал би трябвало сезонно да поевтинеят.

От Сдружението за съвременна търговия излязоха с позиция, че тези разпореждания ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последствия за българската стопанска система като дефицити, безпорядък, корупция, банкрути, далавера, увеличение на сивия бранш и спад на приходите в държавния бюджет.

Ядем по-скъпи домати и лимони

Само за седмица се търгуват с 20-30 на 100 по-скъпо на едро

По-скъпи домати и лимони ядем през последната седмица. Това демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите за придвижването на цените на едро.

С една пета се е повишила цената на оранжерийните домати за интервала или с 54 стотинки за кг. Така зеленчуците на едро се търгуват против 2,65 лева./кг. През същия интервал на миналата година те са поевтинели и са се продавали за 2,27 лв. за кг.

При лимоните повишаването е още по-драстично – 36,1 на 100, със 79 стотинки за кг. Така цената им на едро доближава 2,98 лева./кг на едро при 1,78 лв. за кг по същото време преди година.

Тогава киселият плод още веднъж е поскъпнал, само че с малко над 1 %. Причината за огромната разлика съгласно търговци са затруднените доставки поради блокираните от пандемията граници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР