Квантовите технологии и изчисления трябва да са сред приоритетите за

...
Квантовите технологии и изчисления трябва да са сред приоритетите за
Коментари Харесай

България вече е партньор на европейските страни в квантовите технологии

Квантовите технологии и калкулации би трябвало да са измежду целите за консолидиране на европейските научни проучвания и нововъведения. Обединяването на новаторските гении и основни заинтригувани страни в тези области може да въодушеви доста младежи в Европа да стартират кариера в науката. Това сподели заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на формалната гала за подписването на Декларацията за съдействие за интегрирана сигурна квантова информационна инфраструктура на Европейския съюз. Декларацията бе подписана и от Румъния и Австрия. В церемонията взе участие и Тиери Бретон, който е европейския комисар по вътрешния пазар.

По думите на Ангелиева декларацията ще бъде мотор за нови партньорства в Европа оттатък добре познатите райони и граници и ще влияе върху света и бъдещия разцвет и сигурност на обществата.

Заместник-министърът на образованието и науката напомни, че България към този момент е вложила обилни средства в тази сфера посредством финансирането на построяването на Център за подготвеност - КВАЗАР в размер на 13 500 000 лв.. Тя добави, че присъединяване в границите на декларацията ще даде повече благоприятни условия на българските учени да вземат участие в планове по идната рамкова стратегия „ Хоризонт Европа “, „ Цифрова Европа “ и други.

През идващите 10 години всички страни членки, които са подписали Декларацията ще вършат своите изследвания, посредством квантови технологии взаимно с Европейската комисия и Европейската галактическа организация. Очаква се осъществяването на поставените цели да има позитивно влияние върху научния и софтуерен потенциал на Европейски Съюз както в киберсигурността и квантовите технологии, по този начин и върху индустриалната конкурентоспособност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР