Квантовите изчисления представляват революционна сила, която има потенциала да промени

...
Квантовите изчисления представляват революционна сила, която има потенциала да промени
Коментари Харесай

Квантовите компютри са сериозна заплаха за Биткойн

Квантовите калкулации съставляват революционна мощ, която има капацитета да промени разнообразни промишлености, в това число пазара на криптовалути.

Този трансформиращ капацитет слага Биткойн , водещата криптовалута с пазарна капитализация от $1.23 трилиона, в сериозен миг.

Зависимостта на Биткойн от консенсусния протокол, прочут като доказателство за работа (Proof-of-Work, POW) и криптографията с елиптична крива (ECC) за криптиране го прави уязвим за напредъка на квантовите калкулации.

POW механизмът, който е от главно значение за функционалността на Биткойн, разчита на миньори, които вземат решение комплицирани математически пъзели, с цел да удостоверяват транзакциите и да поддържат сигурността на мрежата. Бързите изчислителни благоприятни условия на квантовите компютри обаче съставляват забележителна опасност за тази система.

Квантовите логаритми, като да вземем за пример този на Гроувър, имат теоретичната опция да вземат решение тези пъзели доста по-ефективно от класическите компютри. Следователно квантовите компютри могат евентуално да концентрират мощта на добива, подкопавайки децентрализирания темперамент на Биткойн.

Дан А. Бард от университета в Кент има вяра , че при сегашната траектория на развиване на квантовите калкулации на един квантов компютър биха му били нужни към 27 години, с цел да надделее над останалата част от мрежата и по този метод да поеме контрола.

Освен това ECC криптирането на Биткойн, което е от решаващо значение за отбраната на адресите на портфейлите, е застрашено. Квантовите компютри биха могли да употребяват логаритми като логаритъма на Шор, с цел да компрометират ECC, рискувайки да нарушат сигурността на транзакциите с Биткойн.

Тази накърнимост е изключително значима за старите адреси, в това число тези, свързани със основателя на Биткойн Сатоши Накамото.

Експертите от Acheron Trading настояват , че откакто общественият ключ бъде оголен, логаритъмът на Шор, усъвършенстван за ECDSA, евентуално би могъл да откри обществения ключ за полиномиално време, за разлика от свръхполиномиалното време, което би лишило по принцип.

Въпреки тези надвиснали закани обаче непосредствената заплаха остава теоретична. Настоящите благоприятни условия на квантовите калкулации, образец за които е най-голямото търсене на Гроувър, употребяващо шест кюбита, са незадоволителни, с цел да се наруши добивът на Биткойн или да се пробие дейно ECC криптирането. Въпреки това вероятността за квантово преимущество, при което квантовите компютри превъзхождат класическите в съответни задания, остава на хоризонта.

Въпреки полемиките в общността на Биткойн по отношение на различни консенсусни механизми, като да вземем за пример доказателство за залог (Proof-of-Stake, POS), съпротивата против такива промени продължава. Криптографът Адам Бак твърди, че на PoS криптовалутите липсват главните характерности на Биткойн, в това число непроменяемост, децентрализация и проверими индустриални разноски.

Съпротивата против измененията акцентира нуждата от самодейни ограничения за подсилване на мрежата против евентуални квантови закани. Това допуска постигането на внимателен баланс сред поддържането на основополагащите правила на Биткойн и възприемането на достижения като квантовите калкулации.

Прилагането на усъвършенствани способи за криптиране и изследването на логаритми, устойчиви на квантовите технологии, са основни стъпки за подсилване на устойчивостта на Биткойн. Преминаването към квантово-безопасна криптография освен ще понижи непосредствените закани, само че и ще защищити мрежата от бъдещи достижения в региона на квантовите калкулации.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР