Квантовата механика – поведението на Вселената във възможно най-малките мащаби

...
Квантовата механика – поведението на Вселената във възможно най-малките мащаби
Коментари Харесай

Създадоха странен квантов обект за първи път в лабораторни условия

Квантовата механика – държанието на Вселената във допустимо най-малките мащаби – не престава да ни изненадва. Сега учени съумяха за първи път да основат квантов обект, наименуван териториална стена (domain wall), в лабораторни условия.

Тези стени могат да бъдат генерирани по поръчка и пораждат, когато атомите, съхранявани при извънредно ниски температури (сценарий, прочут като Бозе-Айнщайнов кондензат) се групират дружно в домейни при избрани условия. Стените съставляват свързващите детайли сред тези територии (домейни).

Учените, които съумяват да основат въпросния квантов обект, споделят, че той може да хвърли повече светлина върху многообразните сфери на квантовата механика, в това число квантовата електроника, квантовата памет и държанието на екзотичните квантови частици.

„ Всичко наподобява много на дюна в пустиня – тя е основана от пясък, само че дюната се държи като обект и държанието ѝ е по-различно от самостоятелните песъчнки “, изяснява физикът Кай-Сюен Яо от Чикагския университет.

Съществуват по-стари изследвания, отдадени на териториалните стени, само че те по този начин и не съумяват да ги основат по поръчка в лабораторни условия. Досега. Това значи, че учените към този момент ще могат да ги проучват по най-различни нови способи. Оказва се, че те се държат като самостоятелни квантови обекти (но не наложително по метода, по който учените чакат това да се случва).

Подобно ненадейно държание значи, че териториалните стени се причисляват към клас обекти, наречени “възникващи явления “, при които частиците, които се сплотяват в едно цяло, наподобява, следват друг набор от физични закони спрямо тези, които действат независимо.

Екипът открива нещо извънредно – тези стени реагират на електрически полета. Защо? Ще бъдат нужни спомагателни изследвания, с цел да можем да отговорим на този въпрос. Засега обаче фактът, че можем да произведем и манипулираме сходни обекти, съставлява задоволително значима крачка напред.

„ Опитът ни с управлението на атоми е задоволително богат – споделя физикът Чън Чин от Чикагския университет. – Знаем, че в случай че подбутнем атомите надясно, те ще поемат във въпросната посока. Ако обаче бутнем териториалната стена надясно, тя потегля наляво. “

Отчасти това изобретение е значимо, защото би могло да хвърли повече светлина върху метода, по който атомите са се държали в зародиша на Вселената – частиците, които в миналото са били скупчени на едно място, в края на краищата са разпръснали и довели до образуването на звезди и планети. И, несъмнено, учените биха желали да знаят по какъв начин тъкмо се е случило всичко това.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР