Кувьоз №14 от благотворителната инициатива Капачки за бъдеще вече функционира

Кувьоз №14 от благотворителната инициатива Капачки за бъдеще вече функционира ...

Нов кувьоз вече функционира в МБАЛ-Асеновград, старите са от 75-та и 81-ва.

Кувьоз №14 от благотворителната инициатива "Капачки за бъдеще" вече функционира в детска стая на Отделението по акушерство и гинекология (АГО) на МБАЛ-Асеновград. Хиляди асеновградчани се включиха в каузата и това допринесе за по-скорошното пристигане на апаратурата в града. "Стараем се да се помага на по-малките общини. Там където има нужда и кувьозите са стари и амортизирани. Общо взето следим няколко неща: колко новородени има, колко от тях са недоносени, колко други са със здравословни проблеми или раждането е било по-продължително и тежко, колко кувьози има в болницата, с какво качество са те, от коя година са и т.н. и последно - дали лечебното заведение разполага със специалист, който притежава нужните умения и квалификация да работи с кувьоз", обясни за Actualno.com Лазар Радков - основателят на "Капачки за бъдеще".
По тези критерии се преценява кои са най-нуждаещите се болници, намиращи се в един и същи регион приблизително, за да може логистично да бъде изпълнена каузата. Статистика посочва, в МБАЛ-Асеновград разполагат с неонатолог. Има четирима педиатри със завършен курс по неонатология. През 2018 г. в АГО на МБАЛ- Асеновград са проплакали общо 350 бебета. 29 от новородените са били недоносени. А около 70 други бебета са били отглеждани в кувьоз за известно време поради различни причини. "Не само недоносените се поставят за наблюдение в такава апаратура. През кувьози минават и родените със секцио, но и при по-тежко и по-продължително раждане, ако бебето е изтощено. И още - с дихателни или с други проблеми, заради които бебетата имат нужда от интензивна грижа", каза Радков.
Към момента асеновградската болница разполага с общо четири кувьоза. Три от тях не са неизползваеми, защото вече са амортизирани и остарели. Двата са закупени през 1975 г., а другият - през 1981 г. Четвъртият пък е дарен преди около 10 години. "Той се ползва, но има нужда и от втори за такъв брой раждания", категоричен е Лазар Радков. Дареният кувьоз е модерен и нов. Той е с базови функции, като възможност да се регулират температурата на въздуха и да се следи тази, на бебето. Има всякакви аларми, които сигнализират при изменения. Целта на този вид кувьози е да предотврати утежняване на състоянието на бебето, ако то се е родило с някакви проблеми.
"Ползва се за по-лек вид проблеми, тъй като в по-малките болници няма условия и като база, и като специалисти, т.е няма достатъчно висок клас неонатологичен сектор и ресурси за справянето с по-тежки случаи. Поради това, бебетата се транспортират до най-близкото окръжно болнично заведение, което в случая е в Пловдив. "Така че при най-сериозните проблематични ситуации новородените задължително се пращат в болници с по-добра апаратура. А тези кувьози, като този, в Асеновград, помагат в повечето на брой, но по-леки случаи. Иначе трябва всички бебета, дори и с леки отклонения в здравословното състояние, да се препращат към други здравни заведения. Така се спестява и време, а всяка секунда е важна за живота на новороденото. Трябва да отбележим, че ако липсва адекватно третиране, леките случаи се усложняват и се превръщат в тежки. А чрез тези кувьози намаляваме риска големият брои леки случаи са се превърнат в тежки", каза в заключение Радков. Кувьозът бе дезинфекциран и монтиран през изминалата събота - в деня на Националния празник на благотворителността, който обичайно се отбелязва на 19-ти октомври.
Припомняме, че през тази година Асеновград стана част от инициативата, като бе поставено първото в града сърце за капачки в градския парк до паметника на цар Иван Асен II. През март „затуптя” второто, което е разположено до бившия „Детмаг”, на улица „Цар Иван Асен II”, а преди две седмици бе монтирано и трето - в квартал "Долни Воден". Във всички тях асеновградчани имат възможността да оставят употребените и ненужни пластмасови капачки и по този начин да допринесат за благородната кауза.

Източник: actualno.com