Кувьоз №14 от благотворителната инициатива Капачки за бъдеще вече функционира

...
Кувьоз №14 от благотворителната инициатива Капачки за бъдеще вече функционира
Коментари Харесай

Нов кувьоз вече функционира в МБАЛ-Асеновград, старите са от 75-та и 81-ва

Кувьоз №14 от благотворителната самодейност " Капачки за бъдеще " към този момент действа в детска стая на Отделението по акушерство и гинекология (АГО) на МБАЛ-Асеновград. Хиляди асеновградчани се включиха в идеята и това способства за по-скорошното идване на апаратурата в града. " Стараем се да се оказва помощ на по-малките общини. Там където има потребност и кувьозите са остарели и амортизирани. Общо взето следим няколко неща: какъв брой новородени има, какъв брой от тях са недоносени, какъв брой други са със здравословни проблеми или раждането е било по-продължително и тежко, какъв брой кувьози има в болничното заведение, с какво качество са те, от коя година са и така нататък и последно - дали лечебното заведение разполага със експерт, който има нужните умения и подготовка да работи с кувьоз ", изясни за Actualno.com Лазар Радков - създателят на " Капачки за бъдеще ".
По тези критерии се преценя кои са най-нуждаещите се лечебни заведения, намиращи се в един и същи район почти, с цел да може логистично да бъде изпълнена идеята. Статистика показва, в МБАЛ-Асеновград разполагат с неонатолог. Има четирима педиатри със приключен курс по неонатология. През 2018 година в АГО на МБАЛ- Асеновград са проплакали общо 350 бебета. 29 от новородените са били недоносени. А към 70 други бебета са били отглеждани в кувьоз за известно време заради разнообразни аргументи. " Не единствено недоносените се слагат за наблюдаване в такава инсталация. През кувьози минават и родените със секцио, само че и при по-тежко и по-продължително раждане, в случай че бебето е изтощено. И още - с дихателни или с други проблеми, поради които бебетата имат потребност от интензивна грижа ", сподели Радков.
Към момента асеновградската болница разполага с общо четири кувьоза. Три от тях не са неизползваеми, тъй като към този момент са амортизирани и остарели. Двата са закупени през 1975 година, а другият - през 1981 година Четвъртият пък е дарен преди към 10 години. " Той се употребява, само че има потребност и от втори за подобен брой раждания ", безапелационен е Лазар Радков. Дареният кувьоз е съвременен и нов. Той е с базови функционалности, като опция да се контролират температурата на въздуха и да се следи тази, на бебето. Има всевъзможни аларми, които алармират при промени. Целта на този тип кувьози е да предотврати утежняване на положението на бебето, в случай че то се е родило с някакви проблеми.
" Ползва се за по-лек тип проблеми, защото в по-малките лечебни заведения няма условия и като база, и като експерти, т.е няма задоволително висок клас неонатологичен бранш и запаси за оправянето с по-тежки случаи. Поради това, бебетата се транспортират до най-близкото окръжно болнично заведение, което в тази ситуация е в Пловдив. " Така че при най-сериозните проблематични обстановки новородените наложително се пращат в лечебни заведения с по-добра инсталация. А тези кувьози, като този, в Асеновград, оказват помощ в множеството на брой, само че по-леки случаи. Иначе би трябвало всички бебета, даже и с леки отклонения в здравословното положение, да се препращат към други здравни заведения. Така се икономисва и време, а всяка секунда е значима за живота на новороденото. Трябва да отбележим, че в случай че липсва съответно отнасяне, леките случаи се усложняват и се трансформират в тежки. А посредством тези кувьози понижаваме риска огромният брои леки случаи са се трансфорат в тежки ", сподели в умозаключение Радков. Кувьозът бе дезинфекциран и инсталиран през миналата събота - в деня на Националния празник на благотворителността, който всекидневно се отбелязва на 19-ти октомври.
Припомняме, че през тази година Асеновград стана част от самодейността, като бе сложено първото в града сърце за капачки в градския парк до паметника на цар Иван Асен II. През март „ затуптя ” второто, което е ситуирано до някогашния „ Детмаг ”, на улица „ Цар Иван Асен II ”, а преди две седмици бе инсталирано и трето - в квартал " Долни Воден ". Във всички тях асеновградчани имат опцията да оставят използваните и ненужни пластмасови капачки и по този метод да допринесат за благородната идея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР