Кувейт затяга мерките за сигурност в стратегически важни държавни съоръжения

Кувейт затяга мерките за сигурност в стратегически важни държавни съоръжения ...

Кувейт засилва охраната на рафинериите си.


Кувейт затяга мерките за сигурност в стратегически важни държавни съоръжения след атаката срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия, съобщи Кувейтската агенция KUNA, позовавайки се на изявление на вицепремиера на Кувейт Анас ал Салех.

© БГНЕС
Според Ал Салех, министър-председателят на Кувейт Джабер ал Мубарак ал Хамад ал Сабах е издал заповед военните и силите за сигурност да засилят мерките за сигурност в стратегически важни съоръжения в страната и да предприемат мерки за гарантиране на сигурността на Кувейт на фона на нападенията с дронове срещу рафинерии в Саудитска Арабия.

Пожар избухна в събота вечер в рафинерията "Абкайк" в източната част на Саудитска Арабия и в рафинерията "Хурайс" източно от столицата Рияд, собственост на държавната нефтена и газова компания Saudi Aramco. По-късно йеменските бунтовници хусити обявиха, че са атакували с дронове рафинериите. В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че няма доказателства, че атентатът е извършен от йеменските бунтовници и обвини Иран директно в него. Иранското външно министерство отрече твърденията на Помпео, като нарече изявлението „невярно“.

По-късно Саудитска Арабия обяви, че атаките на дронове срещу рафинериите са довели до спиране на производството петрол, което възлиза на 5,7 милиона барела дневно. Работата по възстановяването на щетите вече е в ход, но дата, на която рафинериите ще заработят, не е обявена официално.
Напрежение в Близкия изток след ударите срещу петролни обекти в Саудитска АрабияНапрежение в Близкия изток след ударите срещу петролни обекти в Саудитска Арабия
Напрежение в Близкия изток, след като САЩ обвиниха Иран за изваждането от строя на повече от половината петролно производство на Саудитска Арабия. Тех...

Източник: bnt.bg