Кутиите за пица са направени така, че да издържат на

...
Кутиите за пица са направени така, че да издържат на
Коментари Харесай

Кутията за пица може да е по-вредна, отколкото самата храна

Кутиите за пица са направени по този начин, че да устоят на топлота, надлежно, с цел да бъдат по-здрави. Те съдържат химикали като PFAS или перфлуорооктанова киселина, която попада в тялото и може да намали функционалностите на имунната система. Освен това може да увеличи риска от рак и някои други здравословни положения, в това число затлъстяване, болести на черния дроб, хормонален дисбаланс, хипотиреоидизъм.
Трябва да се означи, че PFAS се намира във всеки артикул, етикетиран като резистентен на петна, водоустойчив или незалепващ. PFAS е публикувана в облеклата, домакинските съдове, хартията, почистващите артикули, опаковките за пуканки за микровълнова фурна, торбичките и други За благополучие, от няколко години насам перфлуорооктановата киселина се счита, че е неразрешена от Американската организация по храните и медикаментите (FDA). Според нея картонената кутия за пица е съвсем толкоз нездравословна за здравето, колкото и наситените мазнини, намиращи се вътре в храната.
Изследователи настояват, че горещите пици се слагат непосредствено в кутиите и по тази причина те са изложени на химикалите в картона. Причината е, че температурата навътре в кутиите може да доближи 60-65°C. Тъй като пиците остават горещи в продължение на няколко минути, се усилва рискът на токсичните субстанции да се всмукват от храната.
Според проучвания на учени от Миланския университет са открити следи от диизобутил фталат (DIBP) в кутии от 16 разнообразни ресторанта в Северна Италия. Учените откриха, че в няколко от кутиите има повече от 40 микрограма химикали, а в една от тях - повече от 70 микрограма.
DIBP се употребява още в парфюмите, козметиката, мастилата и боите, а разграждането му в околната среда изисква много дълго време. Той предизвиква здравословни проблеми на черния дроб, само че също въздейства отрицателно върху репродуктивната система.
Най-лесният метод да се избегне излагането на нездравословни химикали е като не се употребяват кутии за пакетиране на фаст фуудс, в това число и на пиците. Освен тях, би трябвало да се заобикалят съдовете за готвене с незалепващо покритие, както и козметиката, която ги съдържа. Въпреки това, би трябвало да се внимава, защото може да не е разказано наличието на продуктите, съдържащи PFAS.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР