Куртово Конаре е Mеката на домашната, вкусна, истинска лютеница. Един

...
Куртово Конаре е Mеката на домашната, вкусна, истинска лютеница. Един
Коментари Харесай

Производители от Пловдивско: Краставицата няма как да е под 5 лв. на едро, лютеницата скача с 1 лв.

Куртово Конаре е Mеката на домашната, вкусна, същинска лютеница. Един от най-хубавите майстори на домашна лютеница – Куни, две следващи години печели наградата „ Царица на лютеницата “.

Тази година е произвела 950 бурканчета с лютеница. Само 100 е запазила за персонална консумация. Всички останали изкупили като топъл самун. Въпреки, че зеленчуците, които влага, са напълно домашно произвеждане, прогнозата й е, че цената на лютеницата тази година ще е по-скъпа, защото цените на продуктите, които влага в изработката й, към този момент са тръгнали нагоре.

„ Първо олиото нарастна доста, захарта, солта - всичко скача. Токът се увеличи. Едно бурканче празно беше 25 стотинки, в този момент е над 45. Капачка -обикновена, празна от 7-8 стотинки към този момент е 15-16. Най-вероятно зеленчуците също ще се покачат, макар че ние си ги произвеждаме, само че с цел да ги произведем също имат огромен разход”, изяснява Куни Димова пред Нова тв. И още от в този момент пресмята, че най-вероятно септември, когато създаде новото количество лютеница, ще е с лев, лев и 50 по-скъпа.

Трудна година за производителите на зеленчуци. Поскъпването на цената на тока и газа визира и техните цени.

В една от най-големите оранжерии в Южна България, която е в Куртово Конаре, се отопляват на дърва и природен газ. В първия случай повишаването е със 150%, а във втория с 400%, разяснява притежателя на оранжерията.

Очаква се първата годишна продукция от краставици да бъде до няколко седмици, като производителят разяснява, че продукцията ще се продава за към 5 лв. на едро, което значи, че до крайният консуматор ще доближава за не по-малко от 6.50 – 7 лв..

„ При нас не идва съвсем нищо и не ни остава облага, ние единствено се разплащаме с другите компании “, съобщи Веселин Велев.

Според него държавната помощ сега е извънредно незадоволителна. При доматите също би трябвало да има покачване, като той предвижда още веднъж цена от 5 лв. на едро.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР