Курсът съдържа 36 урока и беше представен на специална конференция

...
Курсът съдържа 36 урока и беше представен на специална конференция
Коментари Харесай

JA България разработи учебен курс по зелено предприемачество

Курсът съдържа 36 урока и беше показан на специфична конференция в София, с което JA означи завършека на извънредно сполучливия план GREENT на националните организации на Джуниър Ачийвмънт в България, Гърция, Латвия, Норвегия и Румъния

Над 60 учители, възпитаници от България, Гърция, Латвия, Норвегия и Румъния, представители на държавни институции, неправителствени организации и бизнеса, които са ангажирани с тематиките за кръговата стопанска система и зеленото предприемачество, участваха в проведената от JA България Международна конференция по зелено предприемачество. Събитието се организира в JA Startup Хамбар в София Тех Парк и заключи философията, резултатите, въздействието и достиженията на плана GREENT, съфинансиран от стратегия „ Еразъм+ " на Европейския съюз, който JA България инициира през 2015 година Партньори на българската неправителствена организация бяха още 4 организации от европейската мрежа на Джуниър Ачийвмънт - от Гърция, Румъния, Латвия и Норвегия. Мисията на плана е да сътвори просветителни принадлежности, които да оказват помощ на учителите в Европа да изградят у своите възпитаници мисловна настройка за екологосъобразно предприемачество.

„ Няколко казуса дефинират света през днешния ден и ще дефинират живота на бъдещите генерации - измененията в климата, изчерпването и замърсяването на естествените запаси, загубата на биоразнообразие и обезлесяването, деградацията на почвите. Всички те са свързани с влошаваща се основа за качеството на екосистемните услуги, които природата предлага и могат да имат съществени последствия за човечеството. Сърцевината на плана GREENT е проучването на аргументите и вероятните решения от позиция на бизнеса. С всички запаси, които разработихме в границите на плана, сме целили да позволим на учениците да преживеят и да се потопят в правилата на природата като източник на живот и ентусиазъм - това е основата на тяхната зелена мисловна настройка като бъдещи бизнесмени и оттова потегля развиването на техните умения и компетентности за зелени работни места и зелено предприемачество ", означи Вера Петканчин, шеф „ Оперативни действия " на Джуниър Ачийвмънт България и главен координатор на плана.

В първия ден на конференцията бяха показани сполучливи образци на български зелени бизнесмени, както и резултатите и оценката от въздействието на плана досега. Достъпни за прилагане от всички искащи са методология за преподаване на зелено предприемачество посредством метода на blended learning (смесено образование, употребяващо онлайн технологии в комбиниране с обичайно преподаване в класната стая), образователна стратегия по зелено предприемачество и справочник за учителя с 36 създадени урока, съдържащи насоки и хрумвания за интензивности за работа в клас. През пролетта на 2017 година над 1000 възпитаници от петте страни минаха и през пилотно преподаване на част от създадените уроци.

„ GREENT е комплект от новаторски принадлежности, основани посредством развой на съдействие сред учители и специалисти. Той има за задача да въодушеви и поддържа учителите, които желаят да преподават тематиката зелено предприемачество по интерактивен и на практика насочен метод.

Методологията за преподаване посредством метода blended learning е новаторска идея, която доста скоро ще бъде всекидневие в актуалния учебен развой и за нашата организация е чест да е измежду пионерите в тази област. Затова сме и горди с признанието на международната ни организация JA Worldwide, която през юли отличи GREENT с „ Наградата за съдействие " за 2017 година ", показа Милена Стойчева, изпълнителен шеф на Джуниър Ачийвмънт България.

Във втория ден на конференцията бяха показани положителни практики и първи стъпки в профилираното обучение по зелено предприемачество от Нигерия, Италия, Испания. Конференцията приключи с на практика уъркшоп по ръчно разработване на натурална козметика, в границите на който всички участници имаха опция да си създадат репеленти против инсекти от напълно естествени съставки. Партньорите по плана GREENT преглеждат заключителната конференция единствено като поредна стъпка в своята тактика за разширение на преподаването по тематиката зелено предприемачество.

Ето какво споделиха за присъединяване си в пилотния курс по зелено предриемачество две ученички от Латвия, посетители на конференцията:

Елина Сметанина от Ялгова, Латвия: „ Преди присъединяване ми в GREENT в обособени тематики в учебно заведение сме засягали тематиката запазване на естествените запаси, само че откакто се включих в този план, разбрах какво в действителност значи всичко това, по какъв начин светът ни се трансформира. Имам към този момент и някои бизнес хрумвания, една от тях е обвързвана с използването/рециклирането на фасовете от цигарите да вземем за пример, които са ужасяващ отпадъчен артикул, който замърсява околната среда. Доста е предизвикателно, само че мисля в тази посока. "

Синития Туркополе от Ялгова, Латвия: „ Аз се вълнувам от тематиката за дивата природа и редно ли е да я унищожаваме, с цел да извличаме изгоди за стопанската система? Има доста хрумвания в тази посока и аз желая да разработя идея, обвързвана с туризъм, който способства за запазване на природата. Участвах в иновационен лагер в Латвия и нашата концепция с екипа, с който работих, беше за основаване на приложение - карта на обичайните, локални пазари към теб, откъдето можеш да си купиш сезонни хранителни артикули, създадени от някоя баба или семейство от региона. Приложението ти демонстрира кой е най-близкият подобен пазар на пешеходно разстояние, или до който можеш да стигнеш с колело. "

От тази образователна година всички искащи учители в България могат да употребяват основаните запаси изцяло гратис. Джуниър Ачийвмънт България ще предлага и образования на учители, които се интересуват по какъв начин да преподават зелено предприемачество, като курсовете са утвърдени от Министерството на образованието и науката в границите на Информационния указател на утвърдените стратегии за подготовка на педагогическите експерти и носят заеми на посетилите ги учители.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР