Курсът на китайската валута към долара падна под 7 юана

...
Курсът на китайската валута към долара падна под 7 юана
Коментари Харесай

Китайската валута падна под 7 юана за долар – за първи път от 20 г.

Курсът на китайската валута към $ падна под 7 юана за $, което е най-ниската котировка от 2008 година до момента, предадоха осведомителните организации.
Инвеститорите започнаха да продават китайска валута поради възходящите опасения от нова ескалация на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай.
Спадът на юана идва няколко дни откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи, че вкарва нови мита върху китайски артикули.
От 1 септември Белият дом възнамерява да наложи 10% мито върху китайски артикули на обща стойност 300 милиарда $.
През месец май към този момент имаше сходна стъпка - от 10% на 25% бяха увеличени митата върху артикули от Китай на обща стойност 200 милиарда $.
Външното министерство на Китай съобщи, че ще предприеме " нужните ответни ограничения ", с цел да отбрани ползите си.
Според неназовани източници на организация Reuters от политическите среди в Пекин, централната банка на страната целеустремено е разрешила националната валута да падне под психическата граница от 7 юана.
Според специалистите, това ще разреши на пазара да " изпусне парата " от упованието за спад на юана под тази граница и да се избегнат някои възходящи финансови и политически опасности.
От централната банка на Китай до момента не са коментирали обстановката. В изказване на регулатора от понеделник вечерта се споделя, че Пекин няма да употребява юана като инструмент в търговски дебати.
Същевременно консултант на китайските управляващи разяснява пред Reuters, че централната банк на страната няма такава процедура и че всичко е станало " поради дейностите на Съединени американски щати ".
Тръмп от своя страна назова поевтиняването на юана " валутна операция ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР