Курсът на историята не се променя само след велики битки

...
Курсът на историята не се променя само след велики битки
Коментари Харесай

Най-големите предателства, променили курса на историята

Курсът на историята не се трансформира единствено след велики борби и огромни войни. Понякога е нужно единствено едно деяние на лимитирана група от хора, с цел да се събудим в един напълно друг свят от вчерашния. Много са случаите, в които изменничества, подбудени от злоба, недоумение, лакомия и пристрастеност, са съумели изцяло да преобърнат потока на историята. Ето и най-големите от тях.

Убийството на Писаро

Пътят към славата на Франциско Писаро е изпълнен с изменничества. Две от тях обаче остават в историята. След като пленява императора на инките – Атахуалпа, Писаро се съгласява да го освободи в подмяна на голямо количество злато. След като се снабдява с благосъстоянието, Писаро подрежда владетелят да бъде погубен. Самият Писаро след това е погубен от Диего де Алмагро, наследник на един от капитаните на завоевателя. Алмагро считал, че татко му не е оценен за напъните, които хвърлил в спечелването на огромните победи на Писаро.

Най-известния изменник в историята

За 30 сребърника Юда Искариотски, един от 12-те апостоли, предава Христос, като го целува по бузата и разрешава на управляващите да разкрият самоличността му. Както всички знаят, това води до гибелта на Исус и възкръсването му по-късно.

 Христос

Най-мразената жена в Америка

Доня Марина е държанка на Ернан Кортес, завоевателя на Централна Америка. Тя била от народа на ацтеките, само че решила да ги съобщи. Марина бързо научила испански и превеждала на завоевателите сложния наулетски (ацтецки) език. Тя показвала секрети пътеки и разкрила редица секрети. Според голям брой анализатори дребният брой испанци на Кортес в никакъв случай нямало да успее да разгроми Империята на ацтеките без помощта на доня Марина.

И ти ли, Бруте?

Предателството на сенатора в античната Римска република се счита за едно от най-големите в историята. Брут се издигнал до върховете на страната, макар плебейския си генезис, с помощта на Цезар. Той даже бил осиновен наследник на великия военачалник. Това обаче не го стопира и Брут се включва в заговора против Цезар, довел до гибелта му.

Най-голямото изменничество в българската история

В края 10 и началото на 11 век България води жестока борба за запазването на независимостта си от Византия. Две жестоки изменничества обаче вземат решение ориста ѝ. След гибелта на Самуил отпред на страната застава цар Гаврил Радомир. Той съумява краткотрайно да спре гърците, само че е погубен от първия си братовчед Иван Владислав. 23 години по-късно сина на Радомир – Петър Делян, се подвига на протест и съумява да освободи голяма територия от Византия. Малко преди окончателната си победа той обаче е ослепен и предаден на византийците от братовчед си и наследник на Иван Владислав – Алусиан.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР