Курсантът Пламен Георгиев от НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново

...
Курсантът Пламен Георгиев от НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново
Коментари Харесай

Курсант разузнавач извади кръста от Янтра в Търново

Курсантът Пламен Георгиев от НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново извади светия кръст от ледените води на Янтра на Богоявлиение. Младият мъж се хвърли в ледените води край Владишкия мост в остарялата столица.
 krast5  krast6  krast  krast1  krast2  krast3  krast4
Общо 36 смелчаци скочиха в Янтра за светото разпятие. Възпитаниците на НВУ бяха 25, а останалите – жители.Победителят измежду тях е от град Николаево, взе участие за първи път в този остарял български бит. Учи разузнаване и е 4 курс.

„За мен беше огромен чест и задоволство, скочих и за здраве. В началото пристъпването в реката беше смразяващо, само че по-късно, когато се хвърлихме за кръста, страстта и силата бяха неописуеми. Би било хубаво всеки млад мъж да изпита това усещане“, съобщи Пламен Георгиев.

Курсантът беше посрещнат от началника на НВУ бригаден военачалник Пламен Богданов, който го награди с няколко дни отпуск, и от митрополит Григорий, който го благослови за здраве и му връчи парична премия от 100 лв.. Кметът ва Велико Търново Даниел Панов, ръководителят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, националният представител Милен Михов и също поздравиха бъдещия офицер.

Празничният 6 януари стартира със св. Литургия в Катедралния храм “Св. Рождество Богородично ” в болярския град. След това с литийно шествие вярващите се насочиха към площад “Цар Асен Първи ”. Там се организира ритуалът по освещаване на бойните флагове на НВУ, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса.

Българи и англичани дружно честваха Йордановден във великотърновското село Хотница. Ритуалът по хвърлянето на богоявленския кръст се състоя за трета поредна година край Хотнишкия водопад. Десетки английски заселници се включиха в неповторимия български обред, който се прави всяка година за Богоявление. Англичани и шотландци признаха, че на Острова няма сходен празник. Шотландката Барбара Фентън участва за повторно на традицията по хвърлянето на кръста.

Според Наташа Пенова, секретар на НЧ „Светлина“ в селото, описа, че предлагането за мятане на кръста във водопада, е на хирурга доктор Иван Манчев. Тя изрази вяра, че тази традиция ще продължи и отсега нататък. Кметът Десислав Йорданов развя българският трикольор, а отец Димитър отслужи водосвет, след което в ледените дълбоки води под водопада се хвърлиха двама млади смелчаци от селото.

Кръста извади 16-годишният Никола Александров от Хотница.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР