Курортният град и пристанище Очаков се намира точно по средата

...
Курортният град и пристанище Очаков се намира точно по средата
Коментари Харесай

Очаков по време на спецоперацията: База на НАТО в устието на Днепър

Курортният град и пристанище Очаков се намира тъкмо по средата сред Одеса и Николаев. От една страна се измива от устието на Днепър, а от друга - от откритото Черно море. По-рано през лятото ябълка нямаше къде да падне от тълпите летовници. Сравнително прясната вода не разрешава на медузите да се развъждат тук, а трикилометровата черноморска линия, която също се назовава Лагерная, беше обичано място за отмора на " диваците ". Разполага и с аквапарк, който сега е затворен.

От Очаков можеше да се плава и до остров Березан, който някои историци разпознават с именития Буян. Някога тук е бил древногръцкият град Борисфен.

Още древногръцките колонисти са разбирали стратегическото значение на това място, където по Днепър се е носело зърно, с цел да се разменя за зехтин и вино. Островът е безусловно целият посипан с остатъци от укрепления от разнообразни столетия и нации, които са се опитвали да управляват това стратегическо парче земя.

Преди това Очаков беше прочут като място за бюджетна отмора на Черно море. Цените тук бяха доста по-ниски, в сравнение с в курортите на Одеска област, само че туристите пътуваха тук без специфични условия.

Под Очаков има подземни резервоари с минерална йодо-бромна вода, по тази причина и тук са ходили да си лекуват нервите. Един от минусите на Очаков може да се смята за неналичието на естествени пътища. По крайбрежието има единствено черни пътища, а пътят до Николаев е посипан с ями и дупки.

Но освен летовниците са избрали това място - Англия неотдавна го хвърли око. От 2017 година държавното управление на Съединени американски щати стартира построяването на военноморска база в Очаково като част от отбранителната „ Програма за военни продажби на Съединени американски щати “.

Миналата година командирът на Военноморски сили на Украйна Алексей Нейжпапа сподели, че възнамеряват да построят две нови военноморски бази в Бердянск и Очаков, с помощта на заеми от Англия. Около 27 хектара бяха разпределени покрай Очаков за построяването на основната военноморска база на Украйна. На Киев беше възложен заем от 1,7 милиарда паунда за 10 години.

На 3 декември 2021 година министърът на защитата на Украйна разгласи началото на практическата фаза на построяването на две нови военни бази в Бердянск и Очаков, като означи, че корабите на НАТО ще могат да употребяват тези бази за своето краткосрочно разполагане.

Ако Турция успее да прокопае различен корабоплавателен канал до Босфора, тогава конвенцията от Монтрьо няма да важи за нея и корабите на НАТО ще могат да стоят в Очаков без ограничавания.

Още предходната година съветският Генерален щаб съобщи, че военноморските бази, които Украйна построява на брега на Черно и Азовско море в Очаков и Бердянск, ще бъдат ориентирани към съветската войска, в случай че там бъдат ситуирани ракетни кораби на НАТО.

Въпреки че базите едвам започнаха да се строят, от края на предходната година в Очаков към този момент е ситуирана подготвителна задача на НАТО, която в действителност не се разграничава доста от пълноценна база.

В края на юли английското издание The Sun заяви, че бойците от специфичната катерна работа на Военноморски сили на Англия са отишли в Украйна, в Очаков, и там са обучавали сътрудници от 73-ти Морски център със особено предопределение да ръководят английско подводно съоръжение. Очевидно става дума за подготовка на водолази за осъществяване на диверсии в Крим.

Малко преди началото на СВО, на 21 февруари 2022 година, президентът на Руската федерация назова базата в Очаков опасност за Черноморския флот и Крим. Според него центърът за морски интервенции в Очаков дава опция да се обезпечат дейностите на корабите на НАТО, в това число потреблението на високоточни оръжия против Черноморския флот и съветската инфраструктура на брега.

Владимир Путин също акцентира, че „ едно време Съединени американски щати имаха намерение да основат сходни уреди в Крим, само че кримчани и Севастопол осуетиха тези проекти “.

„ Но през днешния ден подобен център към този момент е построен в Очаково “, сподели съветският президент.

От февруари градът, както се и очакваше, стана обект на удари на съветските въоръжени сили, които се нанасят основно от следената от Русия Кинбурнска коса в региона на Херсон. Ударите са нанесени главно по пристанищната инфраструктура и корабите на Военноморски сили на Украйна.

Поради военните дейности в този момент в Очаков има малко летовници, само че ги има. На собствен личен риск и заплаха, макар възбраните и морските мини, хората плуват, а полицията няма време да разпръсне всички туристи по дългите пясъчни плажове.

Хората се пробват да се възползват оптимално от последните дни на лятото за отдих, макар близостта на фронтовата линия и многочислените украински военни, настанени в някогашни руски центрове за отдих.

Стотици поданици на предния Николаев, където има проблеми с питейната вода, също са се преместили в частния бранш на Очаков. В относително дребен град незабавно хваща окото, че военнослужещите от въоръжените сили на Украйна и локалните поданици са сякаш две касти, които рядко се пресичат, съвсем не поддържат връзка и се гледат с съмнение.

Вечер под звездното южно небе летовници и локални си шушукат и гадаят, сочейки към морето. Някои от тях считат, че съветските войски рано или късно ще стигнат до Очаков, а други считат, че Англия и Съединени американски щати към този момент са заложили тази територия.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР