Куркумата е една от основните съставки в аюрведа - традиционна

...
Куркумата е една от основните съставки в аюрведа - традиционна
Коментари Харесай

Куркумата като лекарство

Куркумата е една от главните съставки в аюрведа - обичайната индийска медицина на повече от хиляда години. От антични времена се счита, че подправката покачва интензивността на чревната флора, усъвършенства храносмилането, оказва помощ при вирусни болести и възобновяване, пречиства кръвта и предизвиква образуването на нови кръвни кафези. В Индия куркумата постоянно се смесва с мляко като мощна витаминозна напитка.


В актуалната медицина куркумата също има своите приложения. Например в страните от Централна Азия тя се употребява като противовъзпалително средство. Подправката се употребява за лекуване на болести на жлъчния мехур, черния дроб и бъбреците.

Куркумата е растение, чийто корен се употребява като фалшификация, оцветител или лекарство.

Какво съставлява куркумата

Куркумата е жанр многогодишно тревисто растение от семейство джинджифилови, чиито коренища и стъбла съдържат жълто багрило - куркумин. Тя е една от най-известните и най-използваните подправки от антични времена. В Индия, която се счита за татковина на подправката, куркумата се употребява за подготвяне на къри още от 600 година прочие н. епоха.

Растението е високо до 90 см, има тръбести цветове и месести, ароматни коренища. При обработката им се получава жълт прахуляк с ослепителен мирис и леко горчив усет.

Куркумата съдържа етерични масла и е богата на фосфор, желязо, йод, калций, холин, както и на витамините от група В (В1, В2, В5), С и К.

Ползите от куркумата се основават на потребните субстанции в състава ѝ. Благодарение на тях подправката оказва помощ при инфектиране и може да облекчи болката при артрит. Освен това куркумата контролира метаболитните процеси в организма, а антиоксидантите способстват за елиминирането на токсините и другите нездравословни субстанции. Така се усъвършенства общото положение, укрепва се имунната система и се покачва работоспособността.

Ползата от куркумата е намаляването на хроничното инфектиране, което може да докара до метаболитни нарушавания, затлъстяване и други рискови болести, като да вземем за пример тези, свързани със сърдечносъдовата система. Подправката е от изгода и за пациентите с артрит, като понижава подуването на ставите. Редовната консумация на куркума понижава риска от чернодробни болести, като понижава и признаците на към този момент добити болести, като хепатит. Тя може също по този начин да забави развиването или да понижи признаците на пародонтит, предменструален синдром, диабет, стомашно разстройство и псориазис.

Вредата от куркумата е, че тя може да провокира алергии. Тя би трябвало да бъде отстранена от менюто на хората, които одобряват медикаменти за разреждане на кръвта. Поради обстоятелството, че подправката намалява равнищата на захарта, тя е противопоказана при банкет на антидиабетни медикаменти./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР