Куратор на изложбата е майстор Стоян Маринов Стоянов, в демонстрациите

...
Куратор на изложбата е майстор Стоян Маринов Стоянов, в демонстрациите
Коментари Харесай

Занаятчийската камара с изложба за забраждането


Куратор на изложбата е занаятчия Стоян Маринов Стоянов, в демонстрациите на забраждането ще вземат участие красивите танцьорки от ФА “Тракия “

Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани жителите и гостите на града на едно неповторимо събитие, което ще ги води на странствуване през времето, показвайки благосъстоянието на българските обичаи и изкуство на забраждането.

Изложбата „ Занаятите – завещание и бъдеще “ се открива на 19 април 2023г. от 18.00 часа в Дома на културата „ Борис Христов “ . В демонстрациите на забраждането ще вземат участие и красивите танцьорки от Фолклорен отбор “Тракия ”.

Фотоизложбата показва богатата история и смисъла на забрадките и техните неповторими знаци. Забрадките са значима част от българската просвета и обичаи и ни дават визия за уменията на майсторите, които са работили по направата им. Куратор на изложбата е занаятчия Стоян Маринов Стоянов.

Традициите и хубостта на забраждането и съхранените до през днешния ден достоверни аксесоари от другите етнографски райони, оживяват във фотографски облик, посредством и на очарователните девойки от  ФА „ Тракия “ – Пловдив. Регионална занаятчийска камара – Пловдив благодари на екипа на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в България, за скъпата поддръжка за основаването и представянето на фотоизложбата и съпътстващия я двуезичен азбучник.

 „ Стоян е енциклопедия, когато стане въпрос за тънкостите на направата на обичайни костюми и накитите от мъниста. Той владее общо пет занаята. Изкуството на художествени тъкани, везбата и художественото плетиво са негово предопределение от петнадесетгодишен. През последните години е събрал над 800 експоната и е проучил историята на забраждането на територията на България и етнографските региони, в които оживее и през днешния ден българската диаспора. “, споделя занаятчия Елена Драмова, която дели едно ателие с занаятчия Стоян Маринов Стоянов и бе до него на снимачната площадка.

 Очаквайте вълнуващия роман за забраждането, сътворен от занаятчия Стоян Стоянов и надарения екип на фотостудио „ Тотем “. Входът е свободен!

Проектът „ Занаятите – завещание и бъдеще “ на РЗК – Пловдив се финансира по стратегия „ Възстановяване и развиване на частните културни организации “ и се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “/ National Culture Fund, Bulgaria.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР