Купувай евтино и продавай скъпо. Това е тайната на успешното

...
Купувай евтино и продавай скъпо. Това е тайната на успешното
Коментари Харесай

Пазарите са скъпи. Но колко точно?

" Купувай на ниска цена и продавай скъпо ". Това е " тайната " на сполучливото вложение. Но огромният въпрос е какво е на ниска цена и какво е скъпо. Има доста избрания и дефиниции на тези относителни понятия, в това число и такива направени от гениалния Уорън Бъфет, един от най-известните поддръжници на вложението в стойност.

В момента щатските и множеството от водещите международни борсови показатели, като се изключи родния финансов пазар (за съжаление), са при, или покрай нови исторически рекордни равнища. И въпросът, който вложителите си задават в края на годината, е какъв брой скъпи са пазарите?

Сега, покрай края на 2021-ва година, когато се вършат оценки и прогнози за идната година, ще се опитам да дам отговор на този въпрос, стъпвайки на познанията, опита и мнението на велики вложители.

Индикаторът на Бъфет

Споменах към този момент Бъфет и изцяло разумно стартирам с неговото мнение. Фактът, че Бъфет държи рекордно равнище на кеш в управлявания от него фонд Berkshire Hathaway, приказва задоволително самичък по себе си. И въпреки всичко, в публикация за Fortune от 2001 година, Бъфет малко по-конкретно дефинира един знак, който съгласно него е " евентуално най-хубавата единична мярка за това, къде стоят стойностите на пазара във всеки един миг ".

Известна в капиталовите среди като " индикатора на Бъфет ", мярката е елементарна - общата пазарна борсова капитализация на всички щатски акции, разграничени на Брутният вътрешен продукт на най-голямата международна стопанска система. Когато това съответствие е от 70 до 80%, Бъфет счита, че е рационално да инвестирате на пазарите. Когато се движи над 100% обаче, е време да свалите " карти от масата ", съгласно " Оракулът от Омаха.

Къде е това съответствие сега?

Към началото на декември 2021 година съотношението на Бъфет е при рекордното равнище от 209%. Това е с 63% над средносрочната тренд-линия на съотношението и сочи към един много надценен фондов пазар. Както се вижда от трендовата линия, съответствие при равнище от 120% би сочило към действителна оценка на пазара сега.

Къде са финансовите съотношения на щатските пазари?

Други известни оценъчни модели на пазарите, са основани въз основа на финансовите съотношения и коефициенти. А те също са при прекалено високи равнища за щатските пазари, въз основа на историческите правила.

Съотношението цена-печалба към напредък, известно още като PEG, сега е при равнище от 2.86 и е на едно от най-високите си равнища откогато е стартирано да бъде проследявано през 1986-та година. Това съответствие сочи какво са подготвени да заплащат вложителите за дълготрайния предстоящ напредък на пазара. То се приема като по-добро от чистото съответствие цена-печалба.

Общото предписание гласи, че когато съотношението PEG е под 1, то активът се счита за недооценен и противоположното - стойности над 1 сочат надцененост.

Други известни индикатори също са покрай най-високите си исторически равнища. Например актуалното съответствие цена-печалба е при равнище от 29.5, като е било по-високо единствено преди пукането на дот-ком балона и ипотечната рецесия от 2008-ма година. Това съответствие сочи, че вложителите са подготвени да заплащат повече за всеки $ облага, в сравнение с са плащали през последните близо три десетилетия.

Подобно високо съответствие, несъмнено, може да сочи, че вложителите чакат по-бързо и остро възобновяване на облагите на фирмите след коронавирусната рецесия. Но поради растежа на пазара, който най-вероятно към този момент залага това и упованията за закъснение на възобновяване през идната година, надали това е главния сюжет.

Финансовото съответствие САРЕ, желано пред P/E от доста от финансовите анализатори, създадено от професор Робърт Шилер, нобелов лауреат, също е при доста високи равнища, по отношение на историческите си правила. При равнище от 39.55, това съответствие е надалеч над междинното от 15, в исторически проект и покрай най-високото си равнище в историята от 44 преди пукането на софтуерния балон.

Експертите обаче напомнят, че сами по себе си финансовите индикатори не могат да дефинират времето, когато пазарът ще стартира да поправя и че финансовите пазари могат да останат дълго време на " надценена територия " и даже да продължат да нарастват от тези си равнища.

" Това не е механизъм за таймиране. Той не ви споделя, че не трябва да притежавате акции, до момента в който не се намали до 7 или нещо сходно ", добавя самият основател на CAPE Робърт Шилер.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР