Купуват жилища за ремонтЖилищният пазар запази динамиката си през първото

...
Купуват жилища за ремонтЖилищният пазар запази динамиката си през първото
Коментари Харесай

Дават 300 хил. евро за луксозен апартамент

Купуват жилища за ремонт


Жилищният пазар резервира динамичността си през първото тримесечие на 2018 година, подкрепян от общото икономическо раздвижване и растежа на кредитирането. Сегментът на първокласните парцели също остана деен, само че по-скоро задържайки инерцията от края на 2017 година, сочи разбор на консултантската компания за парцели от най-голям клас Unique Estates. Пазарът на първокласни парцели в България отбелязва умерено първо тримесечие на 2018 година Като може да се откроят две съществени трендове. Първата е обвързвана с лимитираното предложение на първокласни парцели, което лимитира и подписаните покупко-продажби през 2018 година Втората значима наклонност, е че на пазара на първокласни парцели чартърен резултатът от българското Председателството на Съвета на Европейски Съюз беше изконсумиран още през предходната година, когато действително се подписаха покупко-продажбите.

Интересът към покупки на първокласни парцели остава висок както за жилищни потребности, по този начин и за инвестиция, само че предлагането продължава да изостава. Причината е неналичието на качествено ново строителство, което дава отговор на потребностите на купувачите, както и лимитираният избор от жилища в централните региони на София. Тези фактори се чака да доведат до продължаващ лек растеж на цените в първокласния сегмент, до момента в който броят на покупко-продажбите ще се резервира към равнищата от миналата година.

През първото тримесечие на 2018 година пазарът на първокласни жилища остана деен главно в по-ниския ценови сегмент – до 300–350 хиляди евро. Сделки се сключваха главно в централните региони на София и към Докторски монумент, като огромна част от търсенето е с капиталова цел.

Основното търсене в тези региони е на жилища в остарели аристократични кооперации. Купувачите са главно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието възобновяване да влагат и да ги препродадат след това на по-висока цена.

“През последните години този вид покупки получиха известност измежду хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче преференциални оферти за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това лимитира капацитета за покупко-продажби ”, разяснява Галина Грудова, старши сътрудник в Unique Estates.

Другият вид търсене на жилища в централната част на София е още веднъж с капиталова цел, основно за отдаване чартърен в придобилите през последните години известност платформи от вида на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни потребности.

В по-ниския сегмент на първокласния пазар дейни като брой на осъществените покупко-продажби през първото тримесечие на годината бяха и южните региони на София, към бул. “България ”, както и кварталите по Витошката яка. Като там продажбите бяха главно на жилища за покриване на жилищни потребности.

В центъра цените са 2300 евро за квадрат


Отмина резултатът на българското председателство

При наемите пазарът се върна на нормалните си равнища

 Ограниченото предложение се чака леко да увеличи продажните цени на пазара на първокласни парцели. Ограниченото предложение се чака леко да увеличи продажните цени на пазара на първокласни парцели.
Общата интензивност на пазара на първокласни парцели през първото тримесечие се резервира на равнищата от предходната година както при продажбите, по този начин и при наемите. Прогнозата на Unique Estates е за задържане на размера продажби поради дефицита както на подобаващи планове в градеж, по този начин и на имоти с добра локация за бъдещо строителство.

Годината стартира с продължаващ растеж на цените на парцелите в централните софийски региони, които към този момент се продават приблизително за 2300 евро/кв. м, като в региона на Докторски монумент равнищата са към 2700 евро/кв. м.

Обратно, засиленото предложение на парцели чартърен докара до спад на цените по отношение на предходната година. Тогава се наблюдаваше засилен интерес, изключително към жилища в центъра на София, поради българското Председателството на Съвета на Европейски Съюз. Много от жилищата се наемаха авансово и това докара до висока интензивност на пазара, която продължи до есента на 2017 година През последните месеци обаче търсенето понижа до нормалните си равнища. В същото време пикът на покупките с капиталова цел докара до следващо пренасищане на пазара с предложения за наеми и по този начин цените в доста региони потеглиха надолу.

Прогнозата на Unique Estates за 2018 година е лимитираното предложение да увеличи леко продажните цени на пазара на първокласни парцели.

Слабо е предлагането на къщи по 500 хиляди евро


Търсят извънредни резиденции

Искат най-малко 200 кв.м. с три спални и две паркоместа

 Слабо е предлагането на къщи по 500-800 млн. евро, както и на извънредни резиденции за 1–1,5 млн. евро. Слабо е предлагането на къщи по 500-800 млн. евро, както и на извънредни резиденции за 1–1,5 млн. евро.
В междинния ценови сегмент на първокласния пазар – 500–800 хиляди евро, покупко-продажбите през първото тримесечие бяха доста по-малко. Причината е слабото предложение на къщи и жилища, които дават отговор на търсенето на купувачите, написа в разбор на консултантската компания за парцели от най-голям клас Unique Estates.

Според брокерите от Unique Estates условията към жилищата в този ценови сегмент са да са с огромна площ – най-малко 200 кв. м, минимум три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, най-малко две паркоместа и хубава панорама. При къщите условието е за съвременна архитектура, огромен двор и “умно ” ръководство на парцела.

За разлика от жилищата обаче при къщите в този ценови клас се чака по-балансиран пазар с излизането на няколко плана за затворени комплекси в околните месеци. Те ще предложат както редови, по този начин и независими къщи в кварталите по така наречен Витошка яка – Бояна, Драгалевци, Симеоново и местността Камбаните.

Висок остава и ползата към покупка на извънредни къщи и резиденции, чиито цени всекидневно надвишават 1–1,5 млн. евро. След мощните покупко-продажби в този сегмент през предходната година обаче сега предлагането е лимитирано.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР