Купуването на хубава видеокарта за настолен РС е предизвикателство в

...
Купуването на хубава видеокарта за настолен РС е предизвикателство в
Коментари Харесай

Графичните карти поскъпват неудържимо


Купуването на хубава видеокарта за настолен районен съд е предизвикателство в актуалната обстановка
(снимка: CC0 Public Domain)

Графичните карти за настолни компютри стават все по-малко налични. Дневните им цени порастват с към 1%, макар че през юни 2021 година динамичността в главните райони на света беше негативна.

Само за 20 дни, от 10 октомври до 31 октомври 2021 година, цената на редица ускорители, основани на Nvidia, скочи с 16%, сочат пазарните разбори. Ускорителите AMD Radeon записаха още по-бързо повишаване – с 18%.

Статистиката се отнася извънредно за европейския пазар. Картите започнаха да нарастват на 8 август 2021 година и от този момент трендът е единствено нагоре, като темпото последователно се усилва.

Пример е флагманската карта Nvidia GeForce 3090. На 8 август 2021 година цената ѝ не надвишаваше 3200 евро. До края на октомври 2021 година тази карта нарастна до 4030 евро. За интервала от 17 януари 2021 година до края на октомври цената на модела 3090 се нараснали с повече от 1,6 пъти.

В началото на ноември европейците би трябвало да заплащат големи суми за нови карти. Например, надплащането за е 88% от целесъобразната цена на дребно, а за AMD Radeon е даже 101%. Тоест, купувайки една видеокарта, потребителите заплащат в действителност за две.
още по тематиката
Какво тъкмо кара европейските търговци на дребно да надуват цените към момента не е известно. Възможно е крипто-копачите още веднъж да вземат участие в това, като са се научили да заобикалят рестриктивните мерки на производителите на карти за игри. Поскъпването може да се дължи и на курса на биткойн, който нараства от юли 2021 година

Настоящата обстановка на пазара на видео ускорители е извънредно нездравословна. В някои магазини явно по-слаби модели по незнайни аргументи костват колкото високопроизводителните.

Това ясно се вижда при топ модела, за който европейците ще би трябвало да платят от 1400 до 2090 евро, според от производителя, района, търговеца на дребно и модификацията. В същото време картата Radeon RX 6800, която е от по-нисък клас, коства минимум 1500 евро. Каква е повода за такова, меко казано, нелогично ценообразуване, към момента не е ясно.

Подобна картина се следи и в лагера на картите Nvidia GeForce. Например, най-скъпата трансформация 3070 коства съвсем 1885 евро, а по-производителният модел 3080 може да бъде закупен за 1430 евро.

Купуването на хубава видеокарта се трансформира в сложна задача, в която потребителите би трябвало да решат два казуса – първо, да намерят хиляди левове и второ – търговец, от който да я купят. В доста случаи самата видеокарта ще коства повече от всички други съставни елементи на систематичния блок, взети дружно. Но даже и да разполага с нужната сума за закупуване на графичен ускорител, потребителят може да няма от кое място да я купи.

От днешна позиция, най-изгодният интервал за закупуване на видеокарти беше началото на лятото, когато цените паднаха, преди да поемат стръмно нагоре. Това се дължеше на два фактора. Първият е големият срив в обменния курс на биткойн, а вторият бе дълго чаканата победа над, породен от пандемията на ковид.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР