Купуването на гласове е уродливо явление, срещу което са необходими

...
Купуването на гласове е уродливо явление, срещу което са необходими
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков: Купуването на гласове е български патент

Купуването на гласове е уродливо събитие, против което са нужни съществени старания. Това съобщи в ефира на БНТ бившият длъжностен министър председател и някогашен ръководител на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

" Аз не знам някъде другаде по света да има такава търговия на гласове - не съм чувал най-малко. Това очевидно е български патент. Крайно уродливо събитие е и би трябвало доста сериозна битка против това събитие. Уникална страна сме - да си продаваме гласа за 50 или 100 лв. или колкото там се търгува. Ние обичаме да прехвърляме виновността другиму - следят се все по-малко хора, които гласоподават. На сегашните избори се чакат още по-малко хора да гласоподават. И след това питат за какво са определени тези хора. Ами, тези, които са отишли до урните, са си избрали тези хора, идете вие и изберете други ", съобщи той.

Герджиков акцентира, че България не е единствената страна в политическа рецесия и че през това са прекосявали и страни, които са доста развити, като Белгия и Израел. По-сериозният проблем, съгласно него, е честата промяна на законодателството у нас.

" Не е най-страшното, когато законодателният орган отсъства, а когато работи, тъй като сме първенци по непрекъснати промени на законодателството. Мисля, че нямаме равни на себе си в международен мащаб. Аз бих се радвал Народното събрание да приема по 3 закона на година, а не по 33 или повече, както го вършат. Няма друга страна, която по този начин да си трансформира законите. Често давам образец с Кодекса за обществено обезпечаване - той е в действие от 1 януари 2000, в този момент сме 2022. Досега този закон е променян 137 пъти - това е безспорен международен връх. Тази неустойчивост на законодателството отблъсква вложителите. Те желаят предвидимост, а такава няма с непрекъснатите промени на законите ", разяснява Огнян Герджиков.

Той посочи, че не има вяра войната в Украйна да прерасне в нов международен спор, само че поради самия факт, че се случва толкоз покрай нас, би трябвало доста да внимаваме какво приказваме, какво вършим и какво е нашето държание и външна политика. 

" Прогнозирам, че в не доста далечно бъдеще ще има европейски съединени щати, тъй като Европа е люлката на човечеството и културата. Отделните страни са безсилни да се борят против големите стопански колоси. Истинската опция да се противопоставим на тези колоси, това е обединена Европа - това е люлката на цивилизацията и културата. Европейски Съюз е в рецесия, давам си сметка, само че тази рецесия ще бъде преодоляна. И това е бъдещето на България - в Европейския съюз ", сподели той.

Проф. Огнян Герджиков прикани да се обръща повече внимание на културата.  " Трябва да разпространяваме българската просвета, тъй като имаме с какво да се гордеем ", каза юристът. Той сподели още, че не стопира да написа и в този момент работи върху енциклопедичен речник на частното право. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР