Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране в

...
Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране в
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Купуването на F-16 е свързано с преструктурирането на армията

" Купуването на F-16 е стратегическо решение, обвързвано с преструктуриране в цялата войска. Необходима е цялостна оценка какъв брой ще коства трансформирането на военновъздушните ни сили, тъй като е ясно, че тези 2 милиарда лв. ще са единствено началото. " Това сподели специалистът по защита Велизар Шаламанов в изявление за bTV.  По думите му тази смяна не може да бъде отлаганаq както през последните 20 години, а би трябвало да се случи в идващите 5-7 години.
На 17 юни стана ясно, че Отделът за военно съдействие към посолството на Съединени американски щати в София публично е показал на българското Министерство на защитата предложениe за подписване на контракт , съдържащо вероятно съглашение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и обвързваните с него системи за дълготрайна употреба и поддръжка, както и цялостна подготовка на водачи и спомагателен личен състав.
" В последните 20 години България закупи не малко техника за военновъздушните сили, само че заради незадоволително положително обмисляне, се наложи към този момент подписани контракти да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани заплащанията по тях ", уточни още Шаламанов.
Според специалиста методът на Съединени американски щати за погашение на цялата сума води до отбягване на този риск, като фокусът е върху реализация на изгодите на новия аероплан.
" Това което е посочено от Съединени американски щати е оптималният пакет, за който се дава позволение да бъде осъществена договорка с България. Този пакет може да бъде понижен, без да се понижават бойните благоприятни условия на самолета има въоръжение, което може да бъде добито в бъдеще ", изясни Шаламанов.
Експертът напомни, че след интервенцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат основани хранилища за струпване на тъкмо подобен вид въоръжение належащо за присъединяване на силите на Алианса в разнообразни интервенции.
" Ние в бъдеще ще можем да се възползваме от разнообразни механизми за взаимно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което доста ще понижи разноските в тази сфера ", уточни още Шаламанов.
" Важното е в този момент да придобием целия пакет, нужен за това самолетът да влезе на въоръжение, в това число подготовката на фрагментите ", безапелационен беше той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР