Купувачите на имоти вече искат повече пространство, повече като брой

...
Купувачите на имоти вече искат повече пространство, повече като брой
Коментари Харесай

Предупредиха за сериозен риск при покупка на имот на зелено

Купувачите на парцели към този момент желаят повече пространство, повече като брой и по-големи като размер пространства. Затова доста от покупко-продажбите в действителност бяха продажба на по-малко жилище и пазаруване на по-голямо, сподели за Българска телеграфна агенция Добромир Ганев, ръководител на Националното съдружие " Недвижими парцели “ (НСНИ). Според него за пръв път у нас се следи българи да купуват втори дом. Не да продават парцел, с цел да купят нещо на село, а да купуват второ жилище, всекидневно покрай града, в по-малка селищна система, където има повече пространство и въздух, изясни Ганев.

Като сериозен фактор за раздвижването на пазара той уточни и инфлацията, която покачва желанието на хората да получават активи, с цел да защитят спестяванията си. Може би има българи, които купуват злато или акции, само че като цяло през годините се видя, че жилищата са най-предпочитаната опция за вложения, означи специалистът.

В бранша на строителството също настъпиха промени и от предходната година към този момент се строят по-големи жилища, добави Ганев. По думите му повишаването на материалите също въздейства на държанието на бизнесмените. Тези, които са постоянни финансово, не пускат продажби " на зелено “, желаят да довършат обектите си, с цел да видят каква ще е същинската себестойност, изясни той и  напомни, че строителството се разграничава доста от останалите търговски браншове, защото за произвеждането на продукта се изисква доста време и никой не може да предвижда през този интервал какви процеси ще текат.

Има сериозен риск за тези, които желаят да купуват " на зелено “

Ганев предизвести, че в актуалната обстановка има сериозен риск за тези, които желаят да купуват " на зелено “.  По принцип подобен вид покупка е рискова, изключително в доста ранен стадий на плана, примерно на ров, изясни специалистът. Според него хубавото на такава инвестиция е, че дава опция парцелът да се купи по-евтино и да се продаде след това по-скъпо.

В актуалната обстановка обаче би трябвало доста да се внимава, изключително от хора, които нямат опит и знания, тъй като част от бизнесмените се финансират от продажбите " на зелено “ и, в случай че осъществят някакви загуби, могат да имат проблеми въобще със завършването на постройката, добави той.

Ганев разяснява още, че у нас към момента има проблем с набирането на статистически данни. Според него Агенцията по вписванията има доста добър софтуерен артикул, само че няма потенциал – финансов и административен, да изнася доста информация. Сега да вземем за пример знаем какъв брой покупко-продажби има във Варна, обаче в кой регион са няма никаква яснота; имаме данни за три типа парцели, а те са несъмнено 30; това не ни дава опция да проучваме добре пазара, изясни специалистът.

Основните пазари за търговия с недвижими парцели в страната са 6-7 града, Черноморието, Банско, добави Ганев. Според него близо 75 на 100 от покупко-продажбите у нас се случват на тези места. Той посочи, че през предходната година в страната има осъществени 247 937 покупко-продажби, като растежът е с 28 %. Сключените законни и договорно вписани ипотеки са 48 986, с 22 на 100 повече спрямо 2020 година

За пазара с офисни площи Ганев уточни, че се развива най-добре в София и Пловдив. Неговата позиция е, че неналичието на автомагистрала в Северна България забавя навлизането на вложители в този регион и заради тази причина няма съществено търсене нито на офиси, нито на индустриални терени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР