Купувачите на автомобили са все по-често зад волана на електрически

...
Купувачите на автомобили са все по-често зад волана на електрически
Коментари Харесай

Липсата на зарядни станции може да спре революцията на електроколите

Купувачите на коли са все по-често зад кормилото на електрически транспортни средства (EV). Нищо чудно, защото те са вълнуващи и лесни за ръководство спрямо еквивалентите с мотор с вътрешно горене (ICE). Тъй като разноските за акумулатори падат, цените падат. Но прекосяването към електрически автомобили значи доста повече от наслаждение от шофирането. Транспортът е виновен за към една четвърт от международните въглеродни излъчвания, а транспортните средства по пътищата съставляват към три четвърти от този дял. Ако има някакъв късмет за постигане на чисти нулеви излъчвания до 2050 година, електрическите автомобили ще би трябвало да поемат властта, и то скоро.

Шестте милиона пионери, които ще изберат електрически автомобили тази година, към момента ще съставляват единствено 8% от всички купувачи. Това число ще би трябвало да се усили до към две трети до 2030 година и до 100% до 2050 година, с цел да се реализиран чистите цели. Много вложители работят с догатката, че всичко това ще се случи толкоз безпрепятствено, колкото Tesla превключва предавките. Огромните пазарни оценки на компанията на Илън Мъск и на други нови като Rivian с неговите електрически пикапи, както и на скъпите китайски компании за електрически автомобили, свидетелстват за невероятното доверие. Производителите на електрически акумулатори също процъфтяват и техните акции порастват.
Как ще се зареждат
И въпреки всичко погледнете оттатък блестящите, лъскави транспортни средства, цялостни с най-новите технологии, които са очевидното олицетворение на EV революцията, и можете да видите безмилостно място, готово да обърка нещата. Дори тези, които обмислят покупка на EV, не са задоволително наясно с това. Правителствата едвам в този момент се разсънват за казуса. Казано просто, по какъв начин ще се зареждат всички тези електрически автомобили?

Настоящият брой публични зарядни устройства - 1.3 млн., не дава отговор на потребностите на бързо разрастващия се електрически парк в света. Според оценка на Международната организация по енергетика (IEA) до края на това десетилетие ще са нужни 40 млн. точки за зареждане, което ще изисква годишна инвестиция 90 милиарда $ с наближаването на 2030 година Ако би трябвало да бъдат реализирани нулевите цели, до 2050 година светът ще се нуждае от не по-малко от 200 млн. публични точки за зареждане.
Реклама
Със сигурност е правилно, че актуалните обещания на държавните управления за последователното унищожаване на колите с ICE и прехода към EV значат, че продажбите, съответстващи на чистите цели, наподобяват малко евентуални. Въпреки това, в случай че темпът на пазаруване на EV е по-бавен от предстоящото, сумите, които светът би трябвало да похарчи за инфраструктура за зареждане, към момента са невероятни. При по-бавен сюжет, очакван от BloombergNEF (BNEF), при който навлизането на EV продължава да нараства с рухването на цените на батериите, а продажбите доближават малко под една трета от всички транспортни средства до 2030 година, почти 600 милиарда $ вложения към момента ще са нужни до 2040 година Това би осигурило по-малко зарядни устройства, в сравнение с планува МАЕ - 24 млн. публични точки до 2040 година и 309 млн. общо. Ако чистата нула би трябвало да бъде реализирана до 2050 година, BloombergNEF пресмята, че общата нужна инвестиция ще бъде големите 1.6 трлн. $.

Към казуса с дребното публични зарядни устройства прибавете и неприятните оперативни данни на промишлеността за зареждане до момента. На хартия броят сега надвишава това, което съгласно някои управляващи е належащо. Европейската комисия да вземем за пример счита, че на всеки 10 електрически транспортни средства е належащо едно публично зарядно устройство. Според консултантската компания Boston Consulting Group (BCG) в този момент има пет EV на точка за зареждане в Европейския съюз и Китай и девет в Америка.

Реалността е радикално друга. Според изследване на зарядните устройства в Китай от Volkswagen (VW) неработещите, или ICEd, зарядни устройства (тези, блокирани по нехайство или съзнателно от коли с изкопаеми горива) значат, че единствено 30-40% от китайските обществени точки - в този момент има 1 млн., са разполагаем когато и да е. Може да се допусна какво е ситуацията в Европейски Съюз и Америка.

Дори значими фигури в сектора имат забавни прекарвания. Главният изпълнителен шеф на VW Херберт Диес се оплака това лято в обществената мрежа LinkedIn, че почивката му е предходна не толкоз безпрепятствено, тъй като Ionity, европейската мрежа за зареждане, има прекомерно малко точки на прохода Бренер, сред Австрия и Италия. Съоръженията за зареждане на компанията в Тренто в Северна Италия не са от изключително качество. " Всичко, само че не и първокласно зареждане ", написа той. Това, че Volkswagen е притежател на Ionity, направи рецензиите още по-сериозни.
Реклама
Тревожността от обсега и опцията за публично зареждане е голям проблем (виж графиката). В неотдавнашно изследване на консултантите от AlixPartners в седемте страни, които сформират 85% от международните продажби на електрически автомобили, високите цени на колите са на трето място в листата на главните аргументи да не се премине към тях; останалите четири са свързани със зареждането.

За да оцените предизвикването и по какъв начин ще се справите с него, би трябвало да се стартира с основата. Едно огромно преимущество на електрическите автомобили е, че можете да заредите вкъщи или на работното място, в случай че работодателят ви е конфигурирал зарядно устройство като бонус. В Америка 70% от домовете имат гараж, където може да бъде конфигурирано зарядно устройство (числото е по-малко в Европа и Китай). BCG пресмята, че енергийното ползване за домашно и работно зареждане през 2020 година съставлява съвсем три четвърти от общото в Америка, към седем десети в Европа и три пети в Китай.

Настоящите модели електрически коли имат акумулатори с пробег от към 250 благи (400 км). Някои минават над 400 благи. Средният американец кара 30 благи дневно съгласно Bank of America. Европейците и китайците карат по-малко. Това значи, че два типа зарядни устройства са нужни, с цел да заредят транспортните средства или да им дадат по-голям заряд през нощта вкъщи или през работния ден. Най-бавният тип зарядно устройство, осигуряващо до пет благи на час, може да го направи. Същото вършат и зарядните устройства " равнище 2 ", които обезпечават към 10-20 благи. Тези зарядни устройства също са " леки " за портфейла. Използването на положителни контакти, които костват единствено няколкостотин $ (те постоянно се субсидират от правителствата), дават на водачите най-евтините цени за електрическа енергия.
Ограничения
Независимо от това зареждането у дома и на работното място слага ограничавания за водачите. Тъй като собствеността на EV се популяризира от по-заможни семейства към хора, живеещи в жилища или жилища без опция да ги зареждат в дома, публичната мрежа става все по-важна. В Америка, Европа и Китай се чака да нарасне търсенето на публични зареждащи устройства спрямо частни (виж графиката).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Коронавирус 1 Свят 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Свят Реклама До 2030 година ще са нужни 40 млн. точки за зареждане, което ще изисква годишна инвестиция 90 милиарда $.
Обществените зарядни устройства се оферират в три разновидности. Често срещан тип е зареждането край бордюра, където колите могат да паркират през нощта. След това има таксуване за " дестинация ", от типа, който става все по-широко наличен на паркинги в търговски центрове, заведения за хранене, кина и други публични атракции. И за двата типа, които се смятат за зареждане от равнище 2, цената на инсталацията нормално е сред 2000 и 10 хиляди $ на точка.

Бързото зареждане, което нормално може да обезпечи 60-80 благи обсег на всеки 20 минути, е жизненоважно по основните пътища за водачи, които правят дълги междуградски пътувания отвън обсега на техните транспортни средства, както и в градовете за бързо спешно каране.

Търговските транспортни средства като таксита, които минават по-дълги дистанции, също се нуждаят от бързо зареждане. Но защото фирмите за зареждане се стремят да възстановят големите разноски от 100 хиляди $ или повече за зарядно устройство, цената е висока. За да улесни живота на своите клиенти, софтуерът за картографиране на Tesla насочва колите си на дълги пътувания и създава най-хубавия маршрут, минавайки през специфичната, бърза мрежа Supercharger. Други нови модели EV се оферират с сходни функционалности за обмисляне на дълги пътувания към бързи зарядни устройства.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
В отбрана на промишлеността за зареждане мнозина в нея показват, че както собствеността на EV, по този начин и зареждането са в начален етап. Песимизмът е непростим, настояват те, въз основа единствено на няколко години опит. В последна сметка единствено една кола на стотина по пътищата на света е EV. И както отбелязва Пат Романо от ChargePoint, една от най-големите компании за зареждане в света, това е началото на " 20-годишен развой ". Но макар че промишлеността за зареждане има време да узрее, това, което звучи ясно на хартия, в реалност е обезсърчително. Все още е невероятно да се разбере естеството на търсенето на огромно зареждане, което предвещава огромна непредсказуемост.

Разширяването идва бързо, споделят някои. Наред с цялата инерция от държавните управления опцията да се вършат пари, зареждайки разрастващия се флот в света, значи, че " хиперболичният напредък " е на път, упорства Джеймс Уест от банката Evercore ISI. Но какъв брой тъкмо публични зарядни устройства са нужни за всеки EV на пътя е " отворен въпрос ", отбелязва Bank of America. Скот Бишъп от Yunex Traffic, поделение на Siemens, която създава хардуер за зареждане, отбелязва, че има доста разнообразни отговори на въпроса каква съразмерност на мудни по отношение на бързи зарядни устройства ще са нужни.
Източник: Reuters
Друг проблем е, че промишлеността за зареждане се състои от доста комплицирани пластове. Аакаш Арора от автомобилната процедура на BCG назовава това " най-грубия проблем от всички ". Необходимостта от съгласуване и приемане на позволение от доста разнообразни страни оказва помощ да се изясни бавното внедряване на инфраструктурата за зареждане. Първо, има компании, които сами създават зарядните устройства. След това са операторите. Те може да имат точките, като печелят пари непосредствено от таксуване. Или могат да отдават чартърен или да продават точки на притежатели на дадени места, само че печелят пари, поддържайки зарядните устройства и актуализирайки софтуера, когато е належащо. Собствениците на локации, нормално компании, други частни наемодатели или локални управляващи, дават местата за зарядни устройства и нормално начисляват наем на операторите. Доставчиците на услуги разрешават таксуването да се случи с приложения или карти, които дават достъп до точки за зареждане и дават механизми за заплащане.

Три типа компании ръководят мястото за зареждане на EV. Единият е отвесно интегрираният авто колос. Tesla не разкри какъв брой е похарчила за своята мрежа Supercharger, която в този момент наброява 30 хиляди точки в международен мащаб, само че евентуално приказваме за няколко милиарда $. Други автомобилни компании следват образеца до известна степен. BMW, Ford, Hyundai и Mercedes-Benz са сътрудници на VW в Ionity. Неговата мрежа за бързо зареждане се надява да се разшири от 1500 точки до 7000 до 2025 година Electrify America, основана от VW като част от съглашението с американските регулатори след абсурда " Дизелгейт ", който стартира през 2015 година, към този момент има 2200 бързи зарядни устройства в Съединени американски щати. General Motors споделя, че ще похарчи 750 млн. $ за зареждане. Първият ход ще бъде да конфигурира 40 хиляди точки в представителствата си.

Специализираните компании за таксуване също се уголемяват бързо. Няколко излязоха на фондовите пазари през последната година. Нито една от тях не е печеливша, а приходите им към този момент са дребни, само че пазарната им капитализация се усилва. Най-високо оценената (около $7 млрд.) е ChargePoint, която е основана в Америка, с 44% от пазара на публични такси там; уголемява се и в Европа. Нидерландската EVBox има 300 хиляди точки по целия свят, в това число една четвърт от обществените зарядни устройства от равнище 2 в Европа и една трета от точките за бързо зареждане. EVgo има половината от бързо изменящия се пазар в Америка (с изключение на Tesla). Но както отбелязва Райън Фишър от BNEF, през идващото десетилетие, в случай че държавните управления стартират да понижават дотациите, фирмите за таксуване ще би трябвало да намерят бизнес модели, които надеждно генерират облаги.

Трета категория са петролните компании. Страхувайки се да не изгубят бизнеса на бензиностанциите, те създават амбициозни схеми. След като закупи ubitricity, водеща европейска компания за зареждане на улицата, през февруари, Shell съобщи, че възнамерява да вкара 500 хиляди точки за зареждане по целия свят до 2025 година както край бордюрите, по този начин и за бързо зареждане. BP и Total също са заети да купуват компании за зареждане. Компаниите за комунални услуги също набират скорост. Wallbox, частична благосъстоятелност на испанската Iberdrola, продава зарядни устройства за домове и работни места. Обединението за електрически автомагистрали, формирано от 17 американски енергийни компании, в това число Dominion Energy и Duke Energy, възнамерява да конфигурира точки за бързо зареждане по междуградските направления.

Но въпреки всичко сериозните подозрения по отношение на скоростта на повишаването не престават. Вместо 40 млн. публични зарядни устройства, съгласно които IEA счита, че светът ще има потребност до 2030 година, с цел да насочи промишлеността към чиста нула до 2050 година, BCG предвижда, че в Америка, Европа и Китай, главните международни пазари за електрически автомобили, ще има единствено 6.5 млн. Компанията счита, че броят на електрическите коли ще нарасне внезапно.

Правителствата сигурно ще работят. Американският законопроект за инфраструктура ще задели 7.5 милиарда $, с цел да разреши инсталирането на 500 хиляди публични точки до 2030 година Англия разгласи неотдавна условие нови домове, работни места и търговски обекти да имат точки за зареждане, като сходни условия ще стават все по-чести. Но числата към момента са дребни спрямо големия мащаб на мрежите за зареждане, от които светът се нуждае. Ще са нужни повече пари за надграждане на електрическите мрежи, с цел да се задоволи новото търсене. Причина за оптимизъм е, че подобренията в батериите би трябвало да продължат да оферират по-дълъг обсег, което значи по-малко потребност от постоянно зареждане. По-новите акумулатори ще могат да се зареждат доста по-бързо и зарядните устройства ще доставят ток по-бързо в бъдеще. Шофьорите би трябвало да стискат палци и да се надяват, че технологията още веднъж дава резултати.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР