Купувачът на електроразпределителната мрежа и доставчика на ток в Западна

...
Купувачът на електроразпределителната мрежа и доставчика на ток в Западна
Коментари Харесай

Еврохолд“ с амбиция за регионален енергиен играч

Купувачът на електроразпределителната мрежа и доставчика на ток в Западна България – застрахователният холдинг " Еврохолд “, има упоритостта да придобие и други енергийни активи в района на Балканите, с цел да стане районен състезател. Това, че цените на тока у нас са мощно контролирани не тормози акционерите на компанията, че няма да могат да избият инвестицията си от 335 млн. евро в покупката на 67 на 100 от активите на чешката ЧЕЗ у нас и още четири нейни сдружения. Те разчитат да развиват този бизнес със сериозна капиталова стратегия в намаляването на техническите загуби и възстановяване качеството на услугите си. За да стане това, " Еврохолд “ към този момент е привлякла непознати и български енергийни специалисти.

Само акционерите стоят зад компанията, не съм Гинка, холдингът не е Гинка, а с Цветан Цветанов се познаваме от времето, когато студенти се събирахме да тичаме дружно, единствено на " здравей “ сме, съобщи във връзка изявления ръководителят на надзора на " Еврохолд “ и съакционер в холдинга Асен Христов пред публицисти в понеделник вечерта. В срещата с медиите участваха и ръководителят на борда на шефовете и също акционер Кирил Бошов и шефът на финансовото сдружение на холдинга " Евро Финанс “ Васил Стефанов, който дава отговор за сливанията в групата.

Миналата седмица " Еврохолд “ и ЧЕЗ подписаха контракт за придобиването на шестте сдружения на чешката компания в България за 335 млн. евро. До договорката се стигна, откакто предходният избран покупател – пазарджишката " Инерком “ на Гинка Върбакова, срещна проблеми с утвърждението си от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а съгласно Христов – и с финансирането, зщото банките не са се доверили на толкоз дребен състезател като нея.

Очакване за край на договорката в края на 2019 година

От " Еврохолд “ считат, че няма да имат такива проблеми и чакат до края на годината да получат утвърждението освен на Комисия за защита на конкуренцията, само че и на Комисията на енергийни и водно контролиране, която обаче към момента няма правила, по които да прави оценка енергийните сливания.Подприсаният контракт с ЧЕЗ ще важи и след Нова година, сподели Христов и изясни, че този път от ЧЕЗ са подходили по-различно отколокото при случая с Върбакова. Сега те са поискали финансирането да се обезпечи авансово и към този момент продавачът е получил своите гаранции, че ще има заплащане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР