Купувачът на ЧЕЗ - застрахователната група Еврохолд, отрече зад сделката

...
Купувачът на ЧЕЗ - застрахователната група Еврохолд, отрече зад сделката
Коментари Харесай

"Еврохолд" отрече Цветанов да наднича зад сделката за ЧЕЗ

Купувачът на ЧЕЗ - застрахователната група " Еврохолд ", отхвърли зад договорката да стоят политически ползи и прикани политици и медии да се въздържат от сходни операции. Според публикации зад договорката наднича някогашният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. " Нека да не търсим политически претекстове в една бизнес договорка. Жълти медии и някои политици се пробват да я употребяват за политически ползи и КФН може да се самосезира ", съобщи във вторник пред бТВ Асен Христов, ръководител на надзорния съвет на " Еврохолд България ".

Само акционерите стоят зад компанията, не съм Гинка, холдингът не е Гинка, а с Цветан Цветанов се познаваме от времето, когато като студенти се събирахме да тичаме дружно, единствено на " здравей-здрасти " сме, съобщи той. " Много по-близък съм с министъра на спорта Красен Кралев, който даже преди време ме е надбягвал за разлика от Цветанов ", сподели Асен Христов, представен от Медиапул. Той добави, че познава и ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, която е била чиновник на " Еврохолд " преди време, само че това не значи, че тя е негов човек.

Христов коментира и думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че " ЧЕЗ е продадена на втора Гинка ": " Казвам се Асен. Не се одобряваме като втората Гинка. Това беше просто една метафора. "

Провокиран от мненията, свързани с Цветанов и ЧЕЗ, се включи и министър председателят Бойко Борисов.  " Колкото Българска социалистическа партия могат да ги питат какво прави Жан Виденов или Движение за права и свободи за Лютви Местан, толкоз можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там, или не. " Борисов посочи, че като министър председател няма да разяснява договорката, с цел да не нанесе тежки финансови последствия и " да бъдем наказани като страна и да платим големи пари ". На въпрос дали при подозрения за договорката би се намесил, той отговори:  " Не се меся в работата на самостоятелните регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предходен покупател, по този начин и през днешния ден. И предходния път се направи политическа офанзива, след това се оказа, че не е основателна. "

" Повече от осем месеца се интересуваме от договорката за ЧЕЗ. Преговори водим от февруари. ЧЕЗ поканиха разнообразни компании и една от тях беше " Еврохолд ", изясни хода на процедурата Асен Христов.  " Нашето предложение се оказа по-добро от това на индийската компания, която за повторно даде оферта на разсрочено заплащане, което не демонстрира добра финансова непоклатимост. Затова ЧЕЗ избраха нас ", изясни той.

" Еврохолд ” ще заплати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ. Парите са от два източника - 30% са лични средства от увеличение на капитала на " Еврохолд ", а останалите над 300 милиона евро са банков заем ", разясни Христов. Сделката ще бъде финансирана със заем от немската Дойче банк и японската " Номура ". За обезпечаване на финансирането на договорката с ЧЕЗ няма да се залагат застрахователни активи, за поръчителство няма по какъв начин да се употребява и електроразпределителната мрежа.

ПРОВЕРКИ

Миналия четвъртък " Еврохолд " разгласи, че купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро. В началото на седмицата от Комисията за финансов контрол оповестиха, че ще се произнесат по договорката допустимо най-скоро. От групата се надяват да чуят " да " до края на годината. Решение по договорката се чака и от Комисията за защита на конкуренцията, както и от енергийния регулатор. Все още няма изясненост по какви правила ще се прави оценка продажбата, само че съгласно ръководителя на КЕВР Иван Иванов те ще са подготвени до 2-3 седмици. Той е наредил съставянето на междуведомствена група, която да се занимае с това. Проблемът е, че КЕВР бе задължена да се произнася по сходни покупко-продажби още преди към година с едни от последните промени в Закона за енергетиката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР