Купувачът на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ Еврохолд

...
Купувачът на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ Еврохолд
Коментари Харесай

Еврохолд и ЧЕЗ обжалват забраната на КЗК за сделката им

Купувачът на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ " Еврохолд " и продавачът им са внесли тъжби пред Административен съд – София поради решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани договорката за 335 млн.евро поради хипотезата, че застрахователният холдинг може да злоупотребява с състояние посредством непредлагани от него гаранции за енергийни артикули.

Това оповестиха от " Еврохолд " във вторник, заявявайки, че ще пази ползите на своите над 9000 акционери след възбраната на Комисия за защита на конкуренцията за договорката, " следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите отговорности ".

От " Еврохолд " допълват, че холдингът продължава осъществяването на оповестената през октомври тактика за основаване на мощна районна ютилити компания по модела на " Евроинс Иншурънс Груп " АД (EИГ), която е една от огромните застрахователни групи в Югоизточна Европа (ЮИЕ).

" Компанията резервира интереса си към придобивания в енергийния бранш в района и вижда в тях опция за диверсификация на портфолиото си. Създаденият от " Еврохолд " енергиен ръб, който включва одобрени интернационалните и български енергийни специалисти, продължава да работи за реализация на тактиката за развиване на ютилити бизнеса на холдинга в ЮИЕ ", допълват от купувача.

Така съдът ще би трябвало да реши ориста на договорката, която за повторно се проваля, откакто Комисия за защита на конкуренцията забрани продажбата на енергийните активи и на пазарджишката " Инерком ". Тогава аргументът бе, че дребната компания на Гинка Върбакова, която има слънчеви централи с незабележим дял в пазара на сила може да усили мощта на сдруженията на ЧЕЗ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР