Куполът с обща маса от 34,5 т беше издигнат на

...
Куполът с обща маса от 34,5 т беше издигнат на
Коментари Харесай

Поставиха първия купол на Главния храм на руските ВС - на височината на 20-етажен блок

Куполът с обща маса от 34,5 т беше повдигнат на височина от 42 м благодарение на неповторим 750-тонен кран.

Първият от шестте купола на Главния храм на съветските Въоръжени сили беше подложен на строящото се на подмосковския парк " Патриот " здание.



Куполът с маса от 34 т беше повдигнат на височината на 20-етажен блок.

За последните няколко години в Русия не е осъществяван подобен комплициран напредък, отбелязва ТВ " Звезда ".

" За Руската православна черква, за Главния храм на Въоръжените сили на Руската федерация – Патриаршеския събор в чест на Възкресение Христово, това е най-знаменателното събитие. Храмът става храм тогава, когато стартират да издигат купола. Това събитие отбелязва, че елементарното здание се трансформира в същински Божи дом, храм, където хората ще насочат молитвите си. Над всички куполи се издигат православни кръстове, хората виждат от километри и се кръстят, гледайки към тях и към купола на храма ", съобщи настолятелят на храма свещеник Стефан.

Основата на структурата на купола е основана по автентичен план, а вътрешната носеща структура е направена от високолегирана стомана.

Състои се от 32 настрана направени железни детайла.

В близко време експертите от Военностроителния комплекс на съветското министерство на защитата ще инсталират три идентични купола на храма, още един на камбанарията и един в централната част на храма – с маса към 80 тона.

За издигането му устойчивостта на крана ще бъде увеличена до 1250 тона.

Височината на самия храм от основите до кръста ще бъде 95 метра. По размерите си той отстъпва само пред Исакиевския събор (101,5 м) и храма " Христос Спасител " (103 м).

Паралелно се работи по художественото му оформление, над което се трудят най-хубавите майстори в страната. Камбаната към този момент е излята, приключена е и централната мозайка.

Откриването на Главния храм на съветската войска е планувано за 9 май 2020 година – в чест на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война. Храмът се строи от дарения.

*Източник: https://bg.rbth.com/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР