Купих първия си бизнес на 18-годишна възраст. Беше фирма за

...
Купих първия си бизнес на 18-годишна възраст. Беше фирма за
Коментари Харесай

Изкуството да блъфираш

Купих първия си бизнес на 18-годишна възраст. Беше компания за скуба дайвинг и магазинче за екипировка и сувенири (на към 60 км. от морето, сред другото). Умеех да се гмуркам и да изучавам другите по какъв начин да го вършат, само че нямах никаква визия по какъв начин да управлявам бизнес. Не ми лиши доста време да схвана, че в случай че желая да оцелея, ще би трябвало да науча изкуството да блъфирам.

И най-простите задания бяха мистерия за мен. Не знаех по какъв начин за ръководя пари, акции, чиновници, клиенти или каквато и да било функционалност на бизнеса. От друга страна, изглеждах представително, говорех самонадеяно и отделях доста време за заучаването на нови умения и търсенето на бързи решения. Колкото и нерешителен и изплашен да съм бил вътре в себе си, успявах да скрия всичко зад маската на свръхсамоувереността, деловитостта и харизмата.

Това беше преди към 30 години. Все се сещам по какъв начин преди време хората повтаряха какъв брой са впечатлени, че ей този юноша някак е съумял да откри заем, да купи бизнес и да го управлява с триумф. Само в случай че знаеха по какъв начин приритвах под повърхността... И въпреки всичко някак оцелях и продължих да се занимавам и с други бизнеси.

Моят добър другар, блъфът ме последва на това странствуване.

Скоро осъзнах, че не съм единствен. Повечето от нас блъфират по някакъв метод през целия си професионален живот. Може да познаваме добре личната си сфера, само че това несъмнено не значи, че знаем всеки аспект от изкуството да управляваш бизнес. Налага се да блъфираме, тъй като другояче рискуваме хората да изгубят доверие в нас – а това е началото на сигурна злополука.

Блъфът може да накара един дребен бизнес да наподобява като могъща корпорация. Той може да отваря порти и да основава благоприятни условия. По най-различни способи блъфирането ни оказва помощ да вършим това, което другите не вършат, и по този начин дава голямо конкурентно преимущество. В актуалния бизнес свят всички обезверено търсим такова преимущество.

Опитът ми демонстрира, че най-хубавите в блъфирането изпитват голяма пристрастеност към бизнеса си и са подготвени да създадат всичко, с цел да бъде той сполучлив. Не става въпрос единствено за печеленето на пари – от доста по-голямо значение е построяването на нещо свястно.

А по кое време е рисково да блъфираме? Когато знаем, че не можем да покрием основаните упования.

Блъфирането без подплата е най-сигурният метод да си създадете известност на човек, който не съблюдава обещанията си. Да кажете на някого, че от през днешния ден за на следващия ден можете да организирате план за милион $, единствено с цел да получите работата, а е безусловно невероятно да сторите това, е сигурен път към злополуката. Всички знаем компании, които попадат в тази категория. Те рядко оцеляват.

Точно заради тази причина е значимо доста ясно да очертаете границата сред блъфа и лъжата. Блъфирането не значи да казвате неща, които не са верни; то е по-скоро проява, че сте доста по-самоуверени и способни, в сравнение с тайничко се чувствате.

По същия метод, в случай че имате време за блъфове и повдигане на звук, значи имате време и за по-задълбочени, открити и транспарантни диалози. Блъфът може да ви помогне да влезете през вратата. След това обаче ще би трябвало да докажете, че можете да извършите обещаното. За мен това е печелившата композиция – здравословна доза блъф, съчетана с същински качества.

Каква е поуката? Не се бойте да блъфирате. Може и да не разполагате с всички решения, само че кажете „ да ” в този момент и потърсете метод по-късно – само че единствено в случай че сте сигурни, че ще можете да се справите. Бъдете самоуверени и горди. Само не позволявайте на хората да виждат треперещите ви колене.

................

Андрю Грифитс , австралийски бизнесмен и създател на 11 книги за бизнес, ръководство и разгръщане на дребни компании, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР