Купата на африканските нации да бъде преместена през лятото, а

...
Купата на африканските нации да бъде преместена през лятото, а
Коментари Харесай

Купата на Африка може да бъде преместена през лятото

Купата на африканските народи да бъде преместена през лятото, а броят на участниците да бъде повишен от 16 на 24. Това са двете най-големи промени, които бяха разисквани по време на двудневната среща на Африканската футболна конфедерация (КАФ) в Мароко.

Континенталният шампионат на Африка по традиция се организира на всеки две години - през януари и февруари, когато шампионатите са в разгара си. Това от доста години провокира огромни разногласия сред националните тимове и клубовете, които би трябвало да се лишат за близо месец от своите играчи.

" Това беше първото нещо, за което би трябвало да приказваме. Няма по какъв начин да се измъкнем от него. Вече имаме много оферти ", обърна се президентът на КАФ Ахмад Ахмад пред близо 200-те участници в срещата в Рабат.

В тазгодишния шампионат, който се организира в Габон, беше регистриран рекорден брой отказани повиквателни. Най-много отводи получи Камерун - от седем свои играчи, макар че това не попречи на тима да стане първенец на Африка за пети път.

Друга от практиките в последните години е симулирането на травми, с цел да могат състезателите да не заминат за Африка. Много постоянно те пропущат по един-два мача на клубните си тимове, след което се " възвръщат " по-рано от предстоящото.


© Associated Press

Новият президент на КАФ Ахмад Ахмад е отворен към промени, които да вдигнат качеството на шампионата

В същото време голям брой европейски клубове губят съществени играчи в основен миг от сезона. Освен това участвалите пълноценно в Купата на Африка постоянно се връщат прекомерно изтощени и в намалена форма.

Тази година в шампионата участваха 16 тима и общо 368 футболисти. Близо две трети от тях - 232-ма, играеха в европейски клубове (от 28 държави). Четирима бяха свободни сътрудници, а останалите 132-ма бяха главно от Африка като се изключи шепа играчи от клубове в Близкия Изток, Китай, Съединени американски щати и Канада.

Висшата лига на Англия изпрати 22 играчи в шампионата. Някои тимове като водещите борба за оцеляване " Лестър ", " Съндърланд " и " Кристъл палас " трябваше да се лишат от по двама-трима титулярни футболисти.



Африканската футболна конфедерация беше твърдо срещу преместването на шампионата през юни и юли, до момента в който отпред на организацията беше Иса Хаяту. Основният мотив беше времето през лятото в по-голямата част от континента. Хаяту отхвърляше всички оферти за смяна с изказванието, че през лятото е прекомерно горещо в Северна Африка, прекомерно влажно в Западна и Централна Африка и прекомерно студено в Южна Африка.

Според мнозина обаче някогашният президент на КАФ по-скоро не е желал да се поддаде на натиска от Европа, в сравнение с да е бил обезпокоен от климатичните условия, тъй като африканските национални и клубни тимове постоянно играят през юни.

Новият президент на КАФ желае също да бъдат преразгледани критериите за домакинство на Купата на Африка, като бъде сведен броят на евентуалните претенденти. Той приветства и концепцията за взаимно домакинство, което може да докара до увеличение на участниците от 16 на 24.



Друга от измененията, която ще бъде разисквана, в случай че се стигне до пренасяне на шампионата през юни или юли, е той да се организират един път на всеки четири години като международните и европейските шампионати. Това обаче наподобява малко евентуално към този момент.

На срещата в Мароко с изключение на президентите и генералните секретари на африканските федерации и треньорите на националните тимове да изразят своите визии бяха поканени редица някогашни звезди. Сред тях бяха Джей Джей Окоча, Самуел Ето`о, Джереми Нджитап, Хосам Хасан и други

" Мисля, че това може да бъде предопределен ден за африканския футбол. Всички забъркани страни, които обичат тази красива игра, би трябвало да работят за развиването на футбола в Африка и да го върнат там, където принадлежи - на върха на международния футбол ", сподели президентът на ФИФА Аджани Инфантино.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР