Купа Дейвис“, полуфиналАвстралия – Хърватия2-1Танаси Кокинакис – Борна Чорич 4-6,

...
Купа Дейвис“, полуфиналАвстралия – Хърватия2-1Танаси Кокинакис – Борна Чорич 4-6,
Коментари Харесай

19 години по-късно: Австралия е финалист на Купа „Дейвис“


Купа „ Дейвис “, полуфинал

Австралия – Хърватия 2-1

Танаси Кокинакис – Борна Чорич 4-6, 3-6

Алекс Де Минор – Марин Чилич 6-2, 6-2

Макс Пърсел/Джордан Томпсън – Никола Мектич/Мате Павич 6-7(3), 7-5, 6-4

Австралия е финалист за купа „ Дейвис “ за пръв път от 19 години насам. Воденият от Лейтън Хюит отбор стигна до заключителняи конфликт в Малага след победа над миналогодишния финалист Хърватия. Борна Чорич даде преднина на „ ватрените “, само че Алекс Де Минор изравни резултата в конфликта, след което Макс Пърсел и Джордан Томпсън победиха в мача на двойки.

На финала в неделя австралийците ще чакат Италия или Канада.

Първият дуел за деня опълчи Борна Чорич и Танаси Кокинакис. Началото бе изцяло равностойно, като първият брейкпойнт се откри пред Чорич в осмия гейм, само че неговият конкурент съумя да узбегне заплахата. Хърватинът обаче продължи да бъде бзгрешен на сервис и си върна водачеството, а след това стигна до два следващи сетбола след няколко доста положителни излизания на мрежата. Те бяха избавени от Кокинакис, само че малко по-късно международният №26 стигна до нова опция, при която пласира праволинеен форхенд по правата и осъществя решителен пробив за 6-4.

Във втория сет Кокинакис имаше точка за пробив при 1-1, само че не съумя да се възползва от разкрилата се пред него опция. Впоследствие това му струваше скъпо, защото Чорич изигра най-силния си интервал в мача и атрупа удобен задатък от 5-2. Втората ракета на Австралия редуцира пасива си, само че първенецът от Мастърс в Синсинати не му разреши да продължи да се надява на поврат и завърши мача по допустимо най-хубавия метод – със сервис гейм на нула, приключил с ас за 6-4, 6-3 по-късно над час и половина игра.

Кокинакис записа повече асове (11-6), само че Чорич имаше превес във връзка с уинърите (24-22) и непредизвиканите неточности (10-16). Световният №26 завоюва 71% от точките си на първи сервис (32/41) и осъществя два от петте си брейкпойнта (40%), до момента в който австралийският тенисист пропусна единствения брейкпойнт, до който съумя да доближи.

В конфликта на първите ракети един против различен се изправиха Алекс Де Минор и Марин Чилич. Двубоят стартира чудесно за австралиеца, който осъществя ранен пробив и поведе с 3-1. В маратонския много дългия и оспорван пети гейм международният №24 имаше четири благоприятни условия да запише нов брейк, само че Чилич съумя да завоюва подаването си и да резервира интригата. Това обаче бе последният положителен миг за хърватина в сета, защото макар положителната му игра в отбрана Де Минор още веднъж съумя да пробие сервиса му и не даде повече геймове в първата част, надделявайки безапелационно с 6-2.

Втората част протече по подобен сюжет – австралиецът поведе с 2-0, преди Чилич да избави брейкпойнт и да редуцира пасива си. Впоследствие първата ракета на Хърватия отрази още една точка за пробив, само че заложеното от Де Минор движение бе непостижимо за международния №17 и осминафиналистът от Australian Open и Уимбълдън победи с 6-2, 6-2 след 1 час и 35 минути на корта.

Чилич бе доста по-агресивен и записа повече асове (8-2) и уинъри (19-9), само че в това време записва и доста по-висок брой двойни (9-0) и непредизвикани неточности (32-7). От своя страна Де Минор завоюва 82% от точките си на първи сервис (23/28) и оползотвори четири то 14-те си шанса за пробив (29%), като в това време не разреши на съперника си да стигне до нито един брейкпойнт.

Така се стигна до решителен мач на двойки, в който Никола Мектич и Мате Павич е изправиха против Джордан Томпсън и Макс Пърсел. Първият късмет за пробив се откри пред хърватите при 4-4 след добра офанзива на мрежата от страна на Павич. Пърсел обаче отговори с ас, след което Томпсън завърши гейма с отличен форхенд по диагонала.

В последна сметка никоя от двойки не съумя да пробие и се стигна до тайбрек. Той стартира вихрено за Мектич и Павич, които съумяха относително елементарно да натрупат удобна преднина от 6-1. Пърсел и Томпсън избавиха първите два сетбола, само че при третия Мектич още веднъж сподели отлични рефлекси на мрежата и хърватското дуо се наложи със 7-6(3).

Втората част бе на път да протече по еднакъв метод, откакто в първите 10 гейма никоя от двойките не стигна до късмет за пробив. Няколко положителни офанзиви от основнатал иния обаче донесиха на Пърсел и Томпсън първият им брейк в мача, след което австралийското дуо още веднъж завоюва подаването си и изравни резултата в мача след 7-5.

В заключителния сет австралийците още веднъж съумяха да пробият първи, след което затвърдиха брейка с гейм на нула за 5-3. Това се оказа повратният миг и възпитаниците на Лейтън Хюит се класираха за финала след 6-7(3), 7-5, 6-4.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР