Купа Дейвис по традиция слага край на тенис сезона в

...
Купа Дейвис по традиция слага край на тенис сезона в
Коментари Харесай

Световният шампион в тениса е ясен: Канада с исторически първи триумф в Купа Дейвис!

Купа " Дейвис " по традиция поставя завършек на тенис сезона в АТР Тура и през актуалната година град Малага беше определен за хазаин на Финалите в надпреварата, а изненади не липсваха, откакто за първи път от 1990-а насам до мача за оценката не доближи нито една от европейските страни, за сметка на които това направиха Канада и Австралия. В историята на конкуренцията двете страни се намират на радикално разнообразни позиции откъм статут и до момента в който " кенгурутата " са 28-кратни първенци, то северноамериканците до момента не са триумфирали със " Сребърната Салатиера ", само че пък намират място в решаващия конфликт за повторно през последните четири години.

Сериозно усещане за " кленовите листа " също по този начин прави и фактът, че при започване на тазгодишната тенис акция в този си състав, водени от младите Феликс Оже-Алиасим и Денис Шаповалов, те съумяха да преодолеят безпределно сложния си поток на АТР Cup, с цел да се поздравят с отборната купа. Финалната битка за Купа " Дейвис " стартира по желан метод през днешния ден за канадците, откакто точно левичарят и международен номер 18 надви безапелационно против Танаси Кокинакис с 6:2 6:4, предоставяйки опция на сънародника си Оже-Алиасим, който към момента няма загуба в шампионата, да донесе купата при триумф над Алекс де Минор в срещата на първите ракети.

Сблъсъкът на топ състезателите за двете народи протече с известни съмнения на начален удар за намиращия се в невероятна форма през последните месеци международен номер 6, но той със забележително самообладание действаше точно в тези основни моменти за дуела и надигра представителя на " кенгурутата " за час и 43 минути на корта в испанския град - 6:3 6:4, с цел да донесе дубъл в отборните съревнования за сезон 2022-ра на родината си.

Още през цялото време на срещата австралиецът се опити неколкократно да притисне подаването на съперника, който изпитваше усложнения с това да пласира първи сервис, и си обезпечи шансове за пробив. Опрян до стената обаче носителят на четири АТР трофеи за годината продължаваше да търси линиите в съперниковата половина със своите форхенди, като резултатът не закъсня и като се изключи че избегна заплахата, то Феликс на собствен ред разполагаше в брейкбол.

В тази обстановка Де Минор не пропусна да покаже блясъка на своя начален удар и посредством него си завоюва игрово преимущество, с което резервира равенството в цифрата изражение. Последва мъртвило за посрещачите, които очевидно понижиха интензитета в дейностите си, но спад в представянето на международния номер 24 изведе Оже-Алиасим на позиция да търси решителен пробив в осмия гейм, при което първата ракета на " кленовите листа " не остави безнаказани неточните от страна на австралиеца и отмъкна подаването му, доближавайки след това страната си на единствено сет от трофея.

Във втората част събитията от по-рано в срещата се повториха и представителят на " кенгурутата " се изтегли обратно от главната линия, с което очевидно изненада съперника и разполагаше с следващите си брейкболи в мача. Феликс, към този момент натрупал нужното самочувствие от отминалия сет, стремително пласира неспасяемо на два пъти първия си сервис и отрази неподходящата обстановка, при което в идните минути употребява импулса в играта си и с поредност от уинъри осъществя пробив по пътя към купата - 3:1.

Тогава настъпи и вероятно преломният миг на конфликта, откакто Де Минор разчете офанзивите на съперника и си обезпечи три следващи шанса за брейк при 0:40, само че още един път в срещата международният номер 6 беше хладнокръвен напрегнат и чрез печеливши отигравания от дланния си удар, резервира своята преднина. Оже-Алиасим, който в предишното неколкократно е допускал спад, когато застане на сервис за успеха, в този миг потвърди, че тези несгоди са към този момент зад тила му и със забележително самочувствие донесе първия трофей за Купа " Дейвис " в историята на Канада.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР