Куп преписки, с които чужденци са кандидатствали за българско гражданство,

...
Куп преписки, с които чужденци са кандидатствали за българско гражданство,
Коментари Харесай

Сагата с документите за български произход стигна до Правосъдното министерство

Куп преписки, с които чужденци са кандидатствали за българско поданство, са изчезнали от дирекция " Българско поданство " на правосъдното министерство. Това демонстрира инспекция на Главния инспекторат на Министерския съвет (МС).
Главният инспекторат на Министерски съвет е ревизирал активността на дирекция " Българско поданство " от януари 2014 до август 2016 година. От 38 775 молби не са формирани преписки по 13 951.
След като нарушаванията са открити от инспекторите, правосъдният министър Цецка Цачева уволнява дисциплинарно ръководителя на дирекция " Българско поданство " Катя Матева, която влезе в центъра на абсурда с документите за българско поданство със сигнала за ДАБЧ. Оказва се, че в дирекцията по непонятен метод са изчезнали всички преписки " с неотстранени нередности " на претенденти, на които Матева през Съвета по поданството към министерството е отказала поданство. Така не можело да се обясни правомерни ли са отводите, написа в. " 24 часа ".
Според отчета на инспектората най-фрапиращите случаи са с македонските жители Люпче Стоянов, Мартин Кръстевски и Борче Максимовски. Матева отхвърля да прегледа документите им, макар че те са потвърдили българския си генезис. Първите двама обаче не се предават и завеждат каузи в съда против Министерството на правораздаването. Съдът постановява, че отводът на директорката е противозаконен и преписките би трябвало да се прегледат. Но през 2016 година, когато правосъдният зам.-министър Вергиния Мичева желае документите, с цел да ги придвижи в Съвета по поданството, се оказва, че те са изчезнали и не може да бъдат открити. Мичева съумява да възвърне преписките по копията на документите, дадени от македонските жители в съда, и междуведомственият Съвет по поданството единомислещо приема да предложи те да получат български паспорти. Възстановените преписки обаче били взети от Матева, когато излязла две седмици в болнични, съгласно показания на чиновници на правосъдното министерство.
Матева споделя, че до момента в който от министерството търсили преписките, те били в спецпрокуратурата, импортирани там от нея. Сега тя обжалвала уволнението си пред Върховния административен съд. Матева смята, че е уволнена, тъй като " станала неуместна и изпитала цялата политическа принуда върху гърба си ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР