Куп документи с лични данни са били разпилени по столичния

...
Куп документи с лични данни са били разпилени по столичния
Коментари Харесай

Списъци с имена, адреси и телефони разпилени по столичен булевард

Куп документи с персонални данни са били разпилени по столичния „ Александър Стамболийски “. Списъците съдържали персонални имена, ЕГН и адресна регистрация, оповестява Българска национална телевизия. На самите документи е имало логото на Националната здравноосигурителна каса.

Разпилените листове, книги, и учебници са вдигнати от почистващата компания на регион „ Красна поляна “ без да се знае, че са персонални данни. В Районната администрация в “Красно село “ няма получен сигнал.

“СЗОК не разполага с информация по какъв начин тези листове са се озовали на посоченото място. Вероятно става дума за пациентска листа на общопрактикуващ доктор. Бихме желали да подчертаем, че общопрактикуващите лекари дават на здравноосигурителната каса своите пациентски листи само на електронен притежател и здравната каса не носи отговорност за документите на лекарите. В здравната каса се съхраняват по надлежния ред единствено формите за избор и преизбор на пациентите “, дават отговор от НЗОК.
свързани новини3681на 25.10.2015
“Би следвало да се съблюдава, да има въведени правила от всеки един админ за отбрана, предпазване, архивиране и отработване на персоналните данни, само че естествено и в България малко на брой админи са въвели на процедура GDPR. Това не е методът за заличаване. Самото заличаване се случва посредством комисия на админа, по специфичен протокол и унищожаването се реализира в този писмен протокол. Това може да бъде и посредством шредер, само че наложително от комисия на админа се удостоверява, че тези данни са унищожени. Глобата при такова нарушаване стартира от 5000 лв. ", споделя от своя страна юрист Митева.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР