Куп безумни клаузи по договора за снабдяване на безмитните магазини

...
Куп безумни клаузи по договора за снабдяване на безмитните магазини
Коментари Харесай

Договор няма, но стотици хиляди текат към фирма, изгонена за контрабанда от Украйна

Куп безумни клаузи по контракта за доставяне на безмитните магазини на летище София с компания " Кита България " ООД са разказани в одитния отчет, разпореден от транспортния министър Росен Желязков след обявата ни  " Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна компания ".

Резюме от документа бе предоставено на OFFNews след заявление по Закона за достъп до социална информация.

От него излиза наяве, че на инспекторите от одитното звено на МТИТС не са били предоставени доказателства, че въпросното сдружение дава отговор на формулировката за умел снабдител от вътрешните правила на аерогарата. Проверяващите са открили и обстоятелствата, до които доближи и медията ни - " Кита България " ООД е основана на 18 септември 2018 година, датата на подписване на контракта с летището, и не би могла да има изискуемия най-малък опит от 3 години, нужен с цел да доставя артикули на фришоповете.

Според инспекторите обаче има и още по-страховити клаузи по контракта с въпросното сдружение. Според тях точка 2 от договора с " Кита България " ООД основава опция за доставчика да предявява искания за компенсации при положение, че летището поръча дадена стока от ценовата листа на гаражната компания от различен снабдител.

" Следва да се означи, че на одитния екип не са предоставени доказателства към контракта с  " Кита България " ООД да е била приложена асортиментна или ценова оферта на Продавача. В член 2 от контракта най-общо са изброени типовете артикули, които ще бъдат предлагани без никаква конкретика ", написа в одита на транспортното министерство.

В него се споделя, че скандалният договор не е влезнал в действие, макар че е написан от летищният началник Рапонджиев, тъй като след подписването му не е минал през координиране в борда на шефовете на аерогората.

Това обаче не взема решение казуса по никакъв метод. Защо ли? Защото единствено през декември, макар че няма настоящ контракт с  " Кита България ", представяна като български филиал на украинската PAVO Груп, то това по никакъв метод не е спряло Рапонджиев и сие да поръчват от нея съществени количества артикули с заплащане на фактура. Така компанията, изгонена от киевското летище " Жуляни " поради подозрения за корупция, е фактурирала на столичната аерогара артикули за над четвърт милион лв. единствено през месец декември. Според информация на OFFNews те са от 6 декември - 50 027,91 лв., от 14 декември - 105 883,32 лв. и от 19 декември - 126 724,56 лв.. Общата им сума излиза над 282 000 лв. и естествено, изцяло естествено, всичко е изцяло законно.  

Ако мине, мине

Одитният екип на Министерството на превоза е описал много тъкмо и изчерпателно хронологията на връзките сред шефа на Летище София Владимир Рапонджиев и  " Кита България " ООД. А те са меко казано странни. На процедура обясненията, които е давал Рапонджиев пред инспекторите на отрасловия министър, звучат несъстоятелно. 

Изпълнителният шеф бил желал да има по-голяма конкуренция измежду доставчиците на безмитните магазини и да не употребява единствено компанията " Гебрюдер Хайнеман ", която повече от 20 години обичайно зарежда фришоповете.

Само че дейностите му приказват тъкмо за противоположното.

Самият той е подписал договор  " Кита България " ООД да е ЕКСКЛУЗИВЕН ДОСТАВЧИК , от който да се доставят магазините на летището. В изброяването на процедура са включени всички стокови групи, които се продават в тях.

В точка 2, която е наречена " Асортимент ", написа, че сдружението ще доставя:

" Всички парфюмерийни и козметични артикули, артикули за грижа за кожата, спиртни питиета с друга концентрираност, в това число бира и вино, тютюневи произведения, в това число цигари (с и без филтър), пури, пурети и тютюн за лула, шоколадови и други хранителни произведения, кафе, какао, чай, безалкохолни питиета и сокове, играчки и дарове, аксесоари, в това число часовници, чанти и кожени произведения, колани, бижутерия, принадлежности за писане, шалове и вратовръзки, комерсиално съоръжение (мебели), рекламни материали, опаковки, както и образци на артикули (тестери) и други хранителни и нехранителни артикули, които се оферират в ценовата листа на продавача ".

Конкретни продукти няма нито във въпросния контракт, нито в настрана приложение с ценова листа към него. Това е открито и от разпоредения от Росен Желязков одит. Така че текстовете на контракта приказват по-скоро, че Рапонджиев се е опитал да обезпечи монополни права на компанията, записана в пловдивски гараж.

Оправданията на Рапонджиев пред инспекторите от МТИТС са впечатляващо смехотворни, като на заловен в крачка възпитаник, изправен пред черната дъска.

" Договорът е подписан от мен в качеството ми на изпълнителен шеф, както и на шеф дирекция " Търговска ", и шеф дирекция " Маркетинг, покупки и логистика ". С контракта не са закупени артикули от продавача, а съставлява рамков правилник за бъдещи поръчки за доставки. Поради това не съдържа цена и с него не се разходват средства.

Съгласно член 8 договорът влиза в действие след утвърждение от всички членове на Съвета на шефовете на Летище София. За подписания контракт уведомих другите двама членове на СД, като заявих пред тях желанието си да внеса подписания документ за разглеждане на идващото съвещание на СД. Тримата обсъдихме документа и приехме, че защото с другия снабдител на артикули за магазините за безмитна търговия и за травъл ритейл търговия в лицето на " Герб. Хайнеман " Летище София няма подписан сходен контракт, то няма причина сдружението да се слага в договорна обязаност по отношение на този снабдител. "

След това Рапонджиев споделя самопорицателно пред инспекторите, че е приел доводите на сътрудниците си от СД, че сключването на сходен контракт би лимитирало опциите на летището да договаря с снабдители и решил да не го внася за утвърждение заради липса на единодушие сред бордовиците.

От тези пояснения стават ясни няколко неща. Първото е, че висшият държавен управител Рапонджиев хал хабер си няма от това какво е рамков контракт и какво е контракт за ексклузивитет. Подписал е второто.

Интересното е обаче за какво аджеба го прави? Едва ли си е съчинил самичък невлезлия в действие договор и надали го е подписал тъкмо сега, в който от отрасловото министерство излиза Ивайло Московски и влиза Росен Желязков. Още по-недостоверно е изпълнителният шеф да не е знаел, че " Хайнеман " доставят артикули на летището също без контракт.

Най-интересното в тази ситуация обаче е друго - по какъв начин и кой е показал на Рапонджиев да договаря, в случай че въобще е имало такива договаряния, с украинската PAVO Груп, респ.  " Кита България " ООД. Ясно е, че нареждането не е пристигнало от страна на новия транспортен министър Росен Желязков, който разрови скандалните договори на най-голямото ни летище. Няма по какъв начин и самичък Рапонджиев без да пита да е пробвал да завърти схемата с ексклузивитет за десетки милиони левове, сключвайки златния контракт за идващите две години.

Разбира се изпълнителният шеф е напълно наясно, че скоро няма да е никакъв шеф и че след избора на концесионер, отсрочен за началото на април, ще се отбива на летището като елементарен пасажер. 

И още - за какво е определена тъкмо " опитната " компания PAVO, която е изгонена от обслужването на интернационалното летище на Киев Жуляни след скандал поради съмнения в контрабанда при започване на 2017 година. Този скандал е отразен обстойно и нашироко в украинските медии. Стига някой да чукне и да ревизира в Гугъл.

На всички тези въпроси отговор няма и в одитния отчет на Министерството на превоза.

Случващото се на Летище София обаче е следващото доказателство за тоталната неплатежоспособност на мениджърските екипи на държавните сдружения. На запад от нас има страни, в които те могат да работят добре и да просперират. Не и у нас. Тука се краде. Затова е добре и транспортният министър Желязков да пали свещичка най-сетне да стане концесията на Летище София, а също и да се моли Богу да не излязат още скелети от дрешника.

Може и да прати няколко папки на прокуратурата с контракти от разнообразни компании от ресора му от времето на московското безхаберие.

Последното е шегичка, няма да го направи, идат избори.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР