Куната е националната валута на Хърватия. 1 EUR е равно

...
Куната е националната валута на Хърватия. 1 EUR е равно
Коментари Харесай

Тази държава не бърза с еврото

Куната е националната валута на Хърватия. 1 EUR е равно на 7.4 куни. През последните години обменният курс е постоянен, като съмненията са минимални. За доста хървати куната е и знак на националната им самостоятелност. „ С еврото ще сме по-добре. Ние си обичаме обаче куната – това е нашата национална валута”, споделя харватка, представена от Deutsche Welle. Друг хърватин е на противоположното мнение: „ Не сме готови за еврото. Все още сме прекомерно слаби стопански. Може ще са ни нужни най-малко още няколко години”.

Вуковар е един от регионите, които изостават стопански. Някога във фабриката за обувки в Борово са работили 16 000 души. Днес са едвам 600, а от години заводът работи на загуба и разчита на държавно финансиране. Млади фрагменти няма. Те бягат поради ниските заплати. Продукцията се осъществя главно на вътрешния пазар. Едва 20% са за експорт. Ръководството на фабриката възнамерява да усили износа за еврозоната и от тази гл.т. въвеждането на еврото ще е добре. „ Приветстваме въвеждането на еврото, защото това ще ни приближи до клиентите ни и ще усили износа ни”, споделя шефката Ванда Томич Дакович.

Една от главните аргументи до момента да не е въведена единна европейска валута като разменна единица в Хърватия е скептичното отношение към това на локалното население. Според доста от хората заплатите ще се намалят, а цените ще се покачат. „ Мисля, че в случай че приемем еврото животът ще поскъпне”, споделя хърватин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР