Кумкуат – ползите от екзотичния плод. Кумкуат в превод от китайски

...
Кумкуат – ползите от екзотичния плод.
Кумкуат в превод от китайски
Коментари Харесай

Кумкуат – ползите от екзотичния плод

Кумкуат – изгодите от екзотичния плод.

Кумкуат в превод от китайски значи „ златен портокал “. То е постоянно зелено цитрусово дръвче. Очарователното растение е с плътна корона от блестящо зелени листа и ароматни бели цветове. Ядливият им плод наподобява на портокал, само че е много по-малък, почти с размера и формата на огромна маслина. Плодът на кумкуата е знак на гръцкия остров Корфу. Впоследствие островът става прочут със своя ликьор от кумкуат.

Екстракти от кумкуат се употребяват за разнообразни лечебни цели по целия свят. Използват се при болки в гърлото и дихателни проблеми. Разнообразието от органични съединения, етерични масла и хранителни субстанции е довело до приложението на тези дребни оранжеви плодчета във фармацевтичната индустрия.

БОГАТИ НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Кумкуатите съдържат богато многообразие от етерични масла – лимонов, алфа – пинен, монотерпени и други В тях има също фибри, калий, калций, витамин С, витамин А и потребни мазнини .

СПОМАГАТ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

Кумкуатите са богати на витамин С, който влияе на имунната система. Предпазва организма от инфекции, бактерии и гъбички.

ДОБРО СРЕДСТВО ПРИ ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА, ОЧИТЕ, КОСТИТЕ

Комбинацията от антиоксиданти и витамини в кумкуатите ги прави потребни за отбрана на кожата от въздействието на слънчевите лъчи, които предизвикват бръчки, петна и груба, нездравословна кожа.

Витамин А и бета-каротинът в плодовете са тясно свързани със зрението. Бета-каротинът спомага за намаляването на оксидативния стрес в макуларните кафези и по този метод понижава развиването на катаракта и недъгавост на макулата.

Богатото наличие на калций в кумкуатите способства за отбрана на костите от остеопороза. Полезен е при възобновяване на костите след строшаване и контузии.

ПОЛЗИ ПРИ ГРИЖАТА ЗА КОСАТА

Витамин С, естествените органични съединения, антиоксидантите и минералите, които се съдържат в кумкуатите, имат огромен резултат върху положителното качество, здравината и текстурата на косата.

НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО

Фибрите, водата и въглехидратите са нискокалорични. Кумкуатите са идеалната храна за хора, които желаят да отслабнат. Те засищат и понижават желанието за преяждане.

Хранителни стойности в 100 г кумкуат: 71 ккал; 1,9 г белтъчини; 0,9 г мазнини; 16 г въглехидрати; 6,5 г фибри

РЕЦЕПТА ЗА СМУТИ ОТ КУМКУАТ:

1. кумкуат – 8 бр.

2. лед – 1 ч.ч.

3. лимонен сок – 2 с.л.

4. мед – 1 с.л.

5. канела – по избор.

Измиват се добре кумкуатите и се слагат в купата на блендера- дружно с леда и лимоновия сок. Смилат се всички съставки. Подслажда се с мед и се разбърква. Смутито се сервира в стъклени чаши. По предпочитание може да се поръси с малко канела или да се потопи канелена пръчица.

Великденският остров – 20 забавни обстоятелството

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР