Куманово в Сърбия ли е? Този въпрос съвсем резонно е

...
Куманово в Сърбия ли е? Този въпрос съвсем резонно е
Коментари Харесай

Люпчо Куртелов от Охрид: Куманово в Сърбия ли е? Защо властта в Скопие мълчи

Куманово в Сърбия ли е? Този въпрос напълно резонно е подложен пред македонските политици и общество от Любпо Куртелов, ръководител на съдружие „ Балкански хоризонти “, съобщи БГНЕС.

Поводът са неотдавнашните празнувания на 111-годишнина от борбата при Куманово. Тя се е разиграла на 23-24 октомври 1912 година и е главното стълкновение, обещано от сръбската войска, водена от тогавашния престолонаследник и предстоящ крал Александър Караджорджевич, против османските турци.

Празненствата в местността Зебърняк, където се е намирал основният укрепен пункт на турската войска, прерастват в демонстрации на сръбския национализъм и териториални, културни и исторически искания на Белград към днешна районен съд Македония. Тазгодишното честване не прави изключение от традицията.

На тях се приказва за освобождението на Македония от османско иго.

Люпчо Куртелов акцентира, че думата избавление е безусловно неуместна. „ Освобождение “, което води до две въстания против „ освободителите “, Тиквешко и Дебърско - Охридско. Жертвите на тези въстания са хиляди “, напомня потомъкът на български възрожденски родове от Охрид, измежду които са и братя Миладинови. Той е засегнат и от държанието на сръбските „ посетители “, измежду които има доста политици, развяващи сръбския трибагреник. „ И най-после, като черешка на тортата, прозвуча песента „ OVO JE SRBIJA “ /това е Сърбия – бел.ред./ “, възмущава се Куртелов.

„ Сега не ми стана ясно Куманово в Сърбия ли е? Политиците ни мълчат! “, пита ръководителят на сдружението „ Балкански хоризонти “.

Сръбските аспирации по отношение на районен съд Македония не се спирали нито за момент – още от оповестяването на нейната самостоятелност през септември 1991 до през днешния ден. Населението край Вардара продължава да живее под сянката на сръбския орел, за което доста спомага и локалният хайлайф, в огромната си част ученик на Белград и сръбските обичаи.

Тази обстановка сполучливо се употребява от властта в Белград, без значение дали отпред е починалият деспот Милошевич /виновник за кървавите етнически войни през 90-те години/ или наследниците му президентът Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич, първият негов министър на пропагандата, т.е. информацията, а вторият – негов представител. Днес последните двама подмамват РСМ в клопката на самодейността " Отворени Балкани ", зад която е маскиран " Сръбският свят ", отдалечавайки я от Европа.

През годините сме очевидци на безчетни изявления от страна на сръбските политици в духа на това, че популацията край Вардара са „ южни сърби “, каквото е било таксувано от сръбския „ избавител “ още от времето на Балканските войни и в интервала на последвалия режим на крал Александър Караджорджевич, прочул се с плесницата на дребното девойче Васка Зойчева в Скопие. Тя е ударена от монарха, тъй като на въпроса каква е по националност, дала отговор – българка, а не сръбкиня. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР