Културологичният подход тръгва от убеждението, че – въпреки дори най-драстичните

...
Културологичният подход тръгва от убеждението, че – въпреки дори най-драстичните
Коментари Харесай

Втори том на `Историко-философски изследвания` от Цочо Бояджиев

Културологичният метод потегля от убеждението, че – макар даже най-драстичните несъгласия сред строгата и дисциплинирана доктрина и мъчно доловимата в понятия бурност и разнопосочност на човешкото живеене – философията не е нищо друго, с изключение на самият даден в логоса живот.

Да се реконструира една философска система от предишното затова значи не просто да се възвърне правилно логическата скица на съответното обучение, а на първо място да се изяви неговата витална плът, неговата отвъдлогическа буря.

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, учредител на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „ Св. Климент Охридски “. Член е на Международното общество за проучване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена).

Автор е на редица студии и монографии, образователни пособия, съставил е няколко антологии и сборници с метафизичен текстове. Учредител е на Института за проучване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.
Носител е на националната премия „ Христо Г. Данов “, огромната премия на портал „ Култура “, премията „ Златната метафора “, Големия кръст на Суверенния Малтийски медал.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР