Културно-историческото наследство на Асеновград продължава да се разрушава, и то

...
Културно-историческото наследство на Асеновград продължава да се разрушава, и то
Коментари Харесай

Докато се откриват пътища, се заличава наследството

Културно-историческото завещание на Асеновград продължава да се унищожава, и то с все по-страшна мощ. Докато министри и кметове " си играят " на избори и разкриване на автомагистрали, българското последователно и несъмнено се заличава. Разбира се, че пътните артерии и инфраструктура са от извънредно значимо значение за развиването на обитаемоте места. Но с цел да ги има селата и градовете, не са задоволителни единствено хората, живеещи в тях. Ценно е да бъдат непокътнати и постройките, напомнящи на същите тези хора кои са.
Само на няколко километра от лъскавите пътища стои самотно и тъжно саморазрушаващото се първо класно учебно заведение в Асеновград - Караалановото. От близо година асеновградчани сигнализират за положението на постройката, която е в листата с паметниците на културата на България. Многократно са подавани сигнали, даже се събираха и подписи в поддръжка да бъдат подхванати незабавни ограничения за реституция или най-малко подсилване на обекта.
Под предлог обаче, че парцелът не е 100% общинска благосъстоятелност, а и нищо не зависи от градската администрация, защото всяко планово предложение на подобен тип обект следва да бъде в съгласие с Националния институт за недвижимо културно завещание към Министерството на културата, ремонтът беше отлаган дълго време. Но когато министър-председателят Бойко Борисов пристигна " на крайници " пред локалната власт, същата евентуално даже не загатна, че съществува проблем, разрешаването на който сякаш зависи от страната. С всеки минал ден положението на Караалановото учебно заведение очевидно се утежнява.

Припомняме, че още през предходната година община Асеновград бе заложила 50 000 лв. от лични средства за подсилване на постройката. Към момента е обследван покривът. Огледът е посочил, че освен покривната структура е за главен ремонт, а е належащо изцяло подсилване и възобновяване на постройката. Но покривът не съумя да дочака ремонтни действия. Вече е тотално пропаднал. Срутил се е. А дали в този си тип постройката към този момент не съставлява и заплаха за преминаващите по тротоара пешеходци, или може би се чака тъкмо това - да се самосрути, с цел да бъде изплатено мястото и построена нова и първокласна кооперация?
Първата стъпка, касаеща реставрацията на националния монумент на културата, бе подхваната от община Асеновград едвам в края на януари тази година. Внесено е задание, за което към този момент близо пет месеца се чака отговор. Но както един болен човек, нуждаещ се от трансплантация, може да не оцелее до момента в който му бъде направена такава, по този начин и културното завещание освен в Асеновград, а и в цяла България няма време за очакване.
Автор: Атанаска Маркова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР