Културният център Иван Михайлов няма да промени името си, заяви

...
Културният център Иван Михайлов няма да промени името си, заяви
Коментари Харесай

Георгиевски: Културният център Иван Михайлов няма да промени името си

" Културният център " Иван Михайлов " няма да промени името си, " съобщи ръководителят на културния център Любчо Георгиевски по Bulgaria ON AIR във връзка изтеклия период за смяна на имената на сдруженията, чиито имена управляващите в Скопие считат за противоречиви. През ноември 2022 година Народното събрание в РСМ одобри противоречиво законодателство с противоположна мощ, съгласно което законно регистрирани към този момент сдружения и клубове може да бъдат заличени от Централния указател поради имената си. 

" Ще си потърсим правата в съда, в случай че ни заличат от Централния указател. И в случай че съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, " съобщи Георгиевски.

През 2001 година с сходни претекстове Скопие забрани сдружението " Радко " (б.р. Радко е псевдоним на Иван Михайлов), а по-късно Европейският съд по правата на индивида се произнесе по въпроса с неоправдателно за РСМ решение, заявявайки че  наименуването на съдружие на разположение, което е било отрицателно възприемано от болшинството от популацията единствено по себе си не може да се смята за неоправдателно или да съставлява опасност за публичния ред.

По мотив срещата с външния министър Буяр Османи тази седмица, Георгиевски съобщи, че тази първа среща е единствено една крачка напред. " Заявихме в диалога с него, че ние не сме външен проблем на РСМ, ние изобщо не сме проблем, а сме решението за Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. Властите до момента не бяха разговаряли с нас. Ние имаме подготвеност да беседваме с всички, които желаят диалог с нас и чакаме да ни впишат в Конституцията. РСМ би трябвало да съблюдава френското предложение, с което се съгласи, и подписания Договор с България, " безапелационен бе Георгиевски. 

Той изясни, че откакто през декември беше извикан на разпит в прокуратурата, в този момент има и още едно наказателно произвеждане  от Комисията за отбрана от дискриминация за това, че не е заменена табелата на надписа " Културен клуб Иван Михайлов ". 

" След като се върнахме от Брюксел, където се състоя среща с еврокомисаря Вархей, има и ново произвеждане против мен - този път за разпространяване на диалект на омразата против хора, които имали македонско национално самочувствие. Т.е. те не стопират, а не престават с обвиняванията против нас. От една страна, министър Османи ни кани на среща, с цел да се понижи напрежението и да решаваме проблемите, само че въпреки това - се продължава с обвиняванията, които могат на следващия ден да се осъществят с до 15 000 евро санкция, а производството за диалект на омразата може да докара и до затвор. Ние, македонските българи, не знаем по какъв начин ще спадне напрежението, което ние усещаме на гърба си, тъй като живеем тук и имаме страхове за нашата сигурност, " съобщи Любчо Георгиевски и добави:

" Има едно съдружие " Дело ", в което са адвокати, те са подали 20 тъжби за диалект на ненавист против нас, българите в РСМ, само че на тези 20 тъжби няма нито един отговор. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР