Културният център Иван Михайлов Битоля огласи писмо, което е изпратил

...
Културният център Иван Михайлов Битоля огласи писмо, което е изпратил
Коментари Харесай

Как македонците броят българите в РС Македония

Културният център " Иван Михайлов " Битоля огласи писмо, което е изпратил до посланиците на страните от Европейски Съюз в Скопие и до президента на България Румен Радев за груби операции по време на преброяването на популацията в районен съд Македония. Гражданите с българско съзнание са подложени на тормоз да не се разпознават като българи, а декларираната им етническа пренадлежност бива преработена от служителите в държавната статистическа работа.

" Този административен напън върху възходящ брой жители има за цел да подмени резултатите от нашата самоидентификация по време на актуалното броене на популацията - първото от 20 години, което режимът беше заставен да провежда.  Ясно е, че задачата е да се сътвори неправилното разбиране, че ние, македонските българи, сме малцинство, а не държавотворен съставен елемент в нашата Родина.  Предизвикателствата, пред които всички сме изправени, пораждат мощно възприятие на съмнение в демократичните  резултати от преброяването, като по този метод хвърлят и сянка на отменяне върху още занапред оспорваните бъдещи резултати ", се споделя в писмото.  

След това са изброени нарушаванията, осъществявани от преброителната администрация:

 1. На доста места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматизирано се записват като " македонци ".
  2. Гражданите, които се оповестиха за българи, бяха постоянно и директно обиждани и омаловажавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии.
  3. Имаме случаи, в които в случай че един член на фамилията (първият регистриран) се заявява като македонец, преброителят автоматизирано записва цялото семейство като „ македонци “.  Имаше доста недоволства от тези дейности, само че единствено една алегорична част от тях бяха сполучливо поправени. Доказателства за тази необятно публикувана проблематична процедура могат да бъдат открити в формалната е-поща на Държавната статистическа работа на районен съд Mакедония.
  4. В най-драстичните случаи, от хората, които се обявяваха за българи, беше желано да дават български държавни документи, паспорти и така нататък като „ доказателство “, с цел да ги записват като такива (по-голямата част от македонските българи нямаме българско гражданство). Впоследствие тези хора бяха  регистрирани като македонци, под предлог че не могат или не смеят да показват подобен документ.
 5. Поради погрешно действие и блокиране на електронното приложение много преброители взимаха данните на лист хартия и по-късно ги въвеждаха в приложението в неявяване на жителите, като подменяха българската самоидентификация на лицата с „ македонска “.
 6. В самите преброителни комисии, в това число и посредством ръководителя на ДСС (в частните му устни указания) се ширеше отрицателна антибългарска сила и непоносимост във връзка с лица, които се разпознават като македонски българи и търсят промяна във формулярите си за персонална регистрация  поради погрешно записана от преброителите етническа принадлежност.  Тази непоносимост беше предадена от виновните равнища в Държавната статистическа работа на инструкторите и на преброителите - процедура, която потвърждава, че обидите, униженията и натискът не са единствено дело на изолирани преброители, а добре структуриран преднамерен акт на съответните лица, вземащи решения.

Писмото правйи извода, че " без правдивост за македоно-българския дял от нашето общество няма да има ясна и дълготрайна вероятност за непоклатимост в нашата Родина, нито осезаемо европейско бъдеще за нашите деца ". Документът приканва всеки от посланиците " да сподели тези наши терзания със своето държавно управление ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР