Културните творци ще трябва да адаптират дейностите си към онлайн

...
Културните творци ще трябва да адаптират дейностите си към онлайн
Коментари Харесай

Столичната община ще финансира онлайн проекти на независими творци

Културните създатели ще би трябвало да приспособяват дейностите си към онлайн изяви и отдалечено показване.

© Юлия Лазарова Нова стратегия " Солидарност в културата " са предложили ръководителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация в общинския съвет. Тя ще бъде гласуван в четвъртък и по проект би трябвало да разполага с бюджет от 150 хиляди лева, който обаче ще бъде повишен с спомагателна сума от заплатите на членовете на надзорни препоръки в общински компании и ще важи до края на изключителното състояние. Така в случай че аплайват с онлайн план през май и юни, самостоятелните създатели ще могат да получат заплащане от хиляда лв., а екипите, ръководещи частни културни пространства - 10 хиляди лева

Идеята съветници в бордовете на компании да понижат заплатите си, с цел да оказват помощ на бизнеса първо беше препоръчана от групата на " Демократична България ", с цел да може сумата в планувания гаранционен фонд за поддръжка на дребния и междинния бизнес да доближи 2 млн. лева Сега в помощ на културата ще отидат средства от заплати на препоръките за ръководство на общинския приватизационен фонд, организацията за вложения и Гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия за интервала на изключителното състояние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Докажи, че твориш

Творците ще би трябвало да подадат документи за присъединяване онлайн, както и да показват портфолио. Изискванията към тях са да са творили минимум година в града и да имат непрекъснат или сегашен адрес в София минимум от 6 месеца преди оповестяването на изключителното състояние. При разглеждането на плановете комисията ще ревизира участията/изявите им и също ще разгласи резултатите онлайн.

Управителите на културни пространства пък ще би трябвало да потвърдят, че са отменяли събития за интервала, както и да дават контракт за наем на мястото. От програмата обаче няма да могат да се възползват бенефициенти и сътрудници по планове, финансирани по стратегиите на Столична община през последните две години .

" Ограничаването на културните събития сложи стотици актьори освен в неподходящо състояние, а в същинска борба за оцеляване. Проведеното изследване от екип с присъединяване на преподаватели към катедра " Културология " на Софийски университет " Св. Климент Охридски " демонстрира фрапантни загуби, които всички културни оператори и актьори ще претърпят в идващите месеци ", пишат съветниците в отчета си. И прибавят, че плануваните от държавното управление ограничения не могат да бъдат задоволителна поддръжка, защото не са обвързани със спецификите в културата. Освен това бранша е посочен като един от най засегнатите и в икономическия отчет, направен от икономическия съвет към кмета на София Йорданка Фандъкова.

Предвиждат се и промени и спомагателни условия за Столичната стратегия " Култура " и Календара на културните събития на общината. Участниците, които са възнамерявали, само че не са осъществили плановете си за интервала, в който беше оповестено изключителното състояние, ще могат да предложат промени в тях (като да вземем за пример онлайн представяне) или да изместят датите си за втората половина на годината. Като спомагателна поддръжка ще бъде повишен процентът за административни разноски по плановете от 10 на 25% в границите на към този момент отпуснатите средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР