Културните институции във Виена затвориха врати заради ограниченията, свързани с

...
Културните институции във Виена затвориха врати заради ограниченията, свързани с
Коментари Харесай

Разглеждаме виенски музеи и опера онлайн

Културните институции във Виена затвориха порти поради рестриктивните мерки, свързани с разпространяването на ковид, само че това не значи, че културният живот там е западнал. Благодарение на актуалните технологии редица музеи може да бъдат прегледани комфортно от дивана у дома. Интернет компанията " Google " си партнира с повече от 1200 музея и галерии в целия свят, които виртуално отварят сбирките си и дават безвъзмездна опция за обиколки в залите и фоайетата им. В " Гугъл Arts & Culture " може да " посетите " редица виенски музеи. Сред тях са световноизвестните " Албертина ", Музеят за история на изкуството, Природонаучният музей, " Белведере " и дворецът Шьонбрун. Всеки ден от 15 ч. виенско време, т.е. 16 ч. българско, " Белведере " предлага къси тематични обиколки в инстаграм, туитър, ютюб и файсбук, научи ДУМА от Ойроком-ПР София.

Музикантите са измежду най-засегнатите от рестриктивните ограничения. Десетки културни институции взеха решение да анулират концерти и представления. Затова някои от тях, в това число Виенската щатсопера, започнаха да излъчват осъществяванията си онлайн. Дори когато зрителните зали са празни и завесите остават спуснати, операта се пробва да следва графика си. Още на 15 март тя отвори архива си и дава гратис в целия свят записи на оперни и балетни спектакли онлайн. Представленията стартират, според от продължителността, в 17 или 19 ч. виенско време.

Обществената австрийска телевизия ORF2 излъчи на 20 март премиерата на операта " Фиделио ", която бе планувана за 16 март. Режисурата е дело на австрийския актьор и притежател на " Оскар " Кристоф Валц. Единствената опера на Бетовен бе едно от най-очакваните събития във Виена в юбилейната година, отдадена на 250-годишнината от рождението на композитора. Репетициите се организираха в " Театър на дер Виен " без аудитория и бяха записани. Това е първата продукция, чийто запис е изработен от ORF без жива аудитория.

https://www.staatsoperlive.com/
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР