Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността

...
Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността
Коментари Харесай

Президентът: Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет

" Културните дейци имат голямо значение за националната еднаквост и духовността и страната би трябвало да покаже, че държи на тях в изискванията на рецесия " - това съобщи президентът Румен Радев на среща с създателите и общественици Даниела Кузманова и Венцислав Мицов на " Дондуков " 2, оповестиха от от прессекратариата на президента.

Кузманова и Мицов са създатели на Петицията за незабавна финансова помощ на свободния културен бранш в България, подкрепена от над 2300 души. Президентската институция е първата, откликнала на апела за незабавна помощ на самостоятелните дейци на културата, се споделя още в известието.

" Културата не би трябвало да е остатъчен детайл на държавния бюджет, а да отразява разбирането на институциите за потребността от нейното запазване и развиване ", съобщи още Радев.

Държавният глава неведнъж е призовавал и за баланс сред вложенията в инфраструктура и в развиването на човешкия капитал, изключително в региона на образованието, науката и културата. Обща бе оценката, че държавната политика към бранша на културата следва да се основава на дълготрайна тактика за неговото развиване, акцентират още от президентството.

Радев напомни, че през цялото време на рецесията е апелирал здравните ограничения да бъдат придружени и от пакет от обществени и стопански такива, както и за своевременна безплатна помощ за най-засегнатите. Това включва и всички самонаети, индиректно наранени от рецесията, които остават отвън оповестените обществени ограничения, измежду които са и свободните дейци на културата.

Обявените от Министерството на културата ограничения в поддръжка на засегнатите от рецесията самостоятелни създатели са незадоволителни и обгръщат единствено дребна част от действително нуждаещите се от помощ, подчертаха Кузманова и Мицов. Обещаната месечна поддръжка от 720 лв. по програмата на Национален фонд " Култура " е налична единствено за създатели с месечен приход до 1000 лв., което е лимитирало кандидатствалите до към 320 души, при доста повече нуждаещи се.

Облагането на помощта и свеждането й до действителен месечен приход от 470-480 лв., при загубата на всевъзможни други приходи, заради рестриктивните мерки на всеобщите прояви, води до засегнатост и извънредно отчаяние на дейците на културата, прецизираха те.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР