Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността

...
Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността
Коментари Харесай

Културата да не е остатъчен елемент на държавния бюджет, призова Радев

Културните дейци имат голямо значение за националната еднаквост и духовността и страната би трябвало да покаже, че държи на тях в изискванията на рецесия.

Това съобщи президентът Румен Радев, който се срещна с създателите и общественици Даниела Кузманова и Венцислав Мицов. Двамата са създатели на Петицията за незабавна финансова помощ на свободния културен бранш в България, подкрепена от над 2300 души.

Културата не би трябвало да е остатъчен детайл на държавния бюджет, а да отразява разбирането на институциите за потребността от нейното запазване и развиване, акцентира Радев.
 Над 7 млн.лв. в допълнение дадени за просвета в рецесията
Над 7 млн.лв. в допълнение дадени за просвета в рецесията

Утре се чака да има решение за танцовите зали

Държавният глава неведнъж е призовавал и за баланс сред вложенията в инфраструктура и в развиването на човешкия капитал , изключително в региона на образованието, науката и културата. Обща била оценката, че държавната политика към бранша на културата следва да се основава на дълготрайна тактика за неговото развиване.

Президентът напомни, че през цялото време на рецесията е апелирал здравните ограничения да бъдат придружени и от пакет от обществени и стопански ограничения, както и за своевременна безплатна помощ за най-засегнатите. Това включва и всички самонаети, индиректно наранени от рецесията, които остават отвън оповестените обществени ограничения, измежду които са и свободните дейци на културата.
 Културата страда и от неизвестността
Културата страда и от неизвестността

Боил Банов желае да преведе създателите през дълбоката река

Обявените от Министерството на културата ограничения в поддръжка на засегнатите от рецесията самостоятелни създатели са незадоволителни и обгръщат единствено дребна част от действително нуждаещите се от помощ, акцентират Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.

По думите им обещаната месечна поддръжка от 720 лв. по програмата на Национален фонд " Култура " е налична единствено за създатели с месечен приход до 1000 лв., което е лимитирало кандидатствалите до към 320 души, при доста повече нуждаещи се.

Облагането на помощта и свеждането и до действителен месечен приход от 470-480 лв., при загубата на всевъзможни други приходи, заради рестриктивните мерки на всеобщите прояви, води до засегнатост и извънредно отчаяние на дейците на културата, допълват още Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.
 Андрей Слабаков подлага на критика Банов, че бил нерешителен с ограниченията
Андрей Слабаков подлага на критика Банов, че бил нерешителен с ограниченията

По думите му бъдещето на културни институции е неразбираемо поради страха на хората
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР